Αναστολή των δασμών της ΕΕ σε όλες τις εξαγωγές της Ουκρανίας

αίθουσα τύπου  

Οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν την αναστολή των δασμών της ΕΕ σε όλες τις εξαγωγές της Ουκρανίας

Δελτία Τύπου

 

ΟΛΟΜΈΛΕΙΑ

 

INTA 

 

Εχθές 

Τα μέτρα καλύπτουν βιομηχανικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, χάλυβα

Η αναστολή ισχύει για ένα έτος

Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας

   

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες που η αναστολή των δασμών στοχεύει να μετριάσει © AFP/PHILIPPE DESMAZES 

Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο υποστήριξε την κατά ένα χρόνο αναστολή των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ σε όλες τις ουκρανικές εξαγωγές, για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Αυτή η προσωρινή απελευθέρωση του εμπορίου, που εγκρίθηκε με 515 ψήφους, 32 κατά και 11 αποχές, είναι μια απάντηση στον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που εμποδίζει την ικανότητα της χώρας να εμπορεύεται. Τα μέτρα επισπεύδονται για να καταστεί δυνατή η σημερινή έγκριση στην Ολομέλεια. Θα καταργήσουν πλήρως τους εισαγωγικούς δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα, τους εισαγωγικούς δασμούς στα οπωροκηπευτικά, καθώς και τους δασμούς αντιντάμπινγκ και τα μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές χάλυβα για περίοδο ενός έτους.

Παραθέτω, αναφορά

«Μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα, η Ουκρανία μάχεται όχι μόνο για τη δική της ελευθερία και ασφάλεια, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα με κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας: όχι μόνο με όπλα και κυρώσεις αλλά και με την εμπορική μας δύναμη. Η παροχή στην Ουκρανία της υποστήριξης που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της δεν τελειώνει στο πεδίο της μάχης. Περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η οικονομία της Ουκρανίας παραμένει ανθεκτική και ανταγωνιστική.

«Σήμερα, πρέπει να δείξουμε ότι η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι απόλυτη, ακλόνητη και μη αναστρέψιμη εφαρμόζοντας αυτά τα πρωτοφανή μέτρα απελευθέρωσης του εμπορίου. Slava Ukraini!», δήλωσε η μόνιμη εισηγήτρια για την Ουκρανία Sandra Kalniete (EPP, LV).

Ιστορικό

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας ρυθμίζονται από Συμφωνία Σύνδεσης . Η βαθιά και συνολική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που καλύπτεται από τη συμφωνία έχει εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τις ουκρανικές επιχειρήσεις από το 2016.

Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% του συνολικού εμπορίου αγαθών το 2021. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία υπήρξε ο 15ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1,2% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις