Ινδονησία: Λήξη της απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου
Ινδονησία: Λήξη της απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου

Η Ινδονησία επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών φοινικέλαιου από τη Δευτέρα, μετά από απαγόρευση τριών εβδομάδων, αλλά οι παράγοντες του κλάδου είπαν ότι οι αποστολές είναι απίθανο να ξεκινήσουν ξανά μέχρι να προκύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα του βρώσιμου ελαίου που πρέπει να διατηρηθεί για εγχώρια χρήση.

Η απόφαση πάντως έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους αγρότες εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για την κατάργησή του περιορισμού.

Η Ινδονησία, η πηγή του 60% του παγκόσμιου φοινικέλαιου, διέκοψε τις εξαγωγές αργού φοινικέλαιου και ορισμένων παραγώγων προϊόντων στις 28 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ραγδαίες τοπικές τιμές του μαγειρικού λαδιού. Η απαγόρευση συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές βρώσιμων ελαίων σε μια εποχή ελλείψεων εφοδιασμού από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδονησίας εξέδωσε τη Δευτέρα κανόνες που δηλώνουν ότι οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άδεια εξαγωγής που θα χορηγείται μόνο σε όσες μπορούν να εκπληρώσουν τις λεγόμενες υποχρεώσεις εσωτερικής αγοράς (DMO).

Ο κανονισμός δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το τι θα συνεπαγόταν αυτό το DMO, αλλά είπε ότι οι άδειες θα ισχύουν για έξι μήνες και οι εταιρείες πρέπει να αναφέρουν την πραγματοποίηση των αποστολών τους κάθε μήνα.

Μια πολιτική DMO, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί υποχρεούνται να πωλούν ένα μέρος των προϊόντων τους σε τοπικό επίπεδο σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών, χρησιμοποιήθηκε πριν από την πιο πρόσφατη απαγόρευση ως μέσο για την εξασφάλιση των τοπικών προμηθειών, αλλά απέτυχε να τιθασεύσει τις τιμές μαγειρικού λαδιού.

Ο Πρόεδρος Joko Widodo ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απαγόρευση θα αποσυρθεί και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το χύμα μαγειρικό λάδι γενικά οδεύει προς την τιμή στόχο των 14.000 ρουπίων (0,95 $) ανά λίτρο.

Η Ινδονησία σχεδιάζει να διατηρήσει 10 εκατομμύρια τόνους προμηθειών μαγειρικού λαδιού στο σπίτι σύμφωνα με τους κανόνες DMO, δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός Οικονομικών Airlangga Hartarto, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή τους θα ρυθμιστεί από το Υπουργείο Εμπορίου.

Οι έμποροι τη Δευτέρα δήλωσαν ότι αναμένουν λεπτομέρειες για τους κανόνες του DMO.

«Οι πωλητές προσπαθούν πρώτα να καθαρίσουν την εκκρεμή ποσότητα που είχε κολλήσει λόγω της απαγόρευσης. Δέχονται και νέες παραγγελίες, αλλά η ζήτηση δεν είναι μεγάλη», είπε ένας αντιπρόσωπος με έδρα τη Βομβάη με έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

«Δεν είναι επίσης πολύ πρόθυμοι να πουλήσουν πολλά πριν καταλάβουν τους κανόνες του DMO», πρόσθεσε ο έμπορος.

Η κυβέρνηση συναντήθηκε με συμμετέχοντες του κλάδου τη Δευτέρα, όπου παρευρέθηκε το Συντονιστικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Επενδύσεων, Luhut Pandjaitan, ανέφεραν πηγές.

Ο Luhut έχει αναλάβει να διασφαλίσει την προμήθεια και τη διανομή μαγειρικού λαδιού στα νησιά Ιάβα και Μπαλί, είπε ο εκπρόσωπός του. Δεν αποκάλυψε τι συζητήθηκε στη συνάντηση.

«Ο στόχος είναι το χύμα μαγειρικό λάδι να φτάσει στο επίπεδο τιμών που στοχεύει η κυβέρνηση και να διανέμεται ομοιόμορφα και επαρκώς», δήλωσε η εκπρόσωπος Jodi Mahardi σε δήλωση.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις