Ηλίανθος: Η τιμή κλεισίματος, κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της παραγωγής
Ηλίανθος: Η τιμή κλεισίματος, κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της παραγωγής

Κοντά στο 1 ευρώ το κιλό κινείται η τιμή του ηλίανθου στη διεθνή αγορά ως απότοκο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ακόμα και στην Βουλγαρία η τιμή προσεγγίζει τα 90 λεπτά το κιλό. Συνεπώς στην Ελλάδα αν ο παραγωγός δεν εισπράξει τουλάχιστον 1 ευρώ το κιλό η καλλιέργεια πάει για οριστική εγκατάλειψη.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνδεδεμένης για τον ηλίανθο και αρκέστηκε να πει ότι το κράτος συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές του ηλίανθου σε υψηλά ρεκόρ αυτή την άνοιξη. Τα προηγούμενα υψηλά της αγοράς των 38,80 $ για την παλιά καλλιέργεια και τα 30,50 $ για τη νέα καλλιέργεια ξεπεράστηκαν στα τέλη Απριλίου στα εργοστάσια σύνθλιψης.

Το ράλι συνέχισε να σημειώνει νέα υψηλά κάθε εβδομάδα, καθώς η έλλειψη παγκόσμιας διαθεσιμότητας ηλιόσπορων και η ισχυρή ζήτηση λαδιού έχουν ενθαρρύνει τους θραυστήρες να πληρώνουν περισσότερα για τη διαθέσιμη καλλιέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγωγείς ηλιελαίου πραγματοποιούν άνευ προηγουμένου όγκο κλήσεων από νέους πελάτες που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν το ηλιέλαιο της Μαύρης Θάλασσας. Οι υψηλές τιμές έχουν ενθαρρύνει τους αγρότες να ξεπουλήσουν τα περισσότερα αποθέματα σπόρων που έχουν απομείνει τους τελευταίους μήνες.

Περισσότεροι αγρότες έδωσαν μια δεύτερη ματιά στους ηλίανθους φέτος. Τα τελευταία δύο χρόνια προσέφεραν στους καλλιεργητές εξαιρετικές αποδόσεις και η βελτιωμένη γενετική συμβάλλει στο να γίνει η καλλιέργεια πιο ανθεκτική σε ασθένειες και παράσιτα.

Χρησιμοποιώντας τις αποδόσεις της γραμμής τάσης, η αρχική εκτίμηση της παραγωγής ηλίανθου στις ΗΠΑ το 2022 είναι συνδεδεμένη σε 2,4 δισεκατομμύρια λίρες, που θα αντιπροσώπευε αύξηση 22% από την παραγωγή που είχε μειωθεί από την ξηρασία του περασμένου έτους. Η μεγαλύτερη παραγωγή βασίζεται στην αύξηση της φυτεμένης έκτασης από 1,28 εκατ. σε 1,42 εκατ. στρέμματα και στην επιστροφή στις μέσες αποδόσεις. Η μείωση των αποθεμάτων σπόρων σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε συνδυασμό με τις τιμές ρεκόρ για νέες καλλιέργειες, ενθάρρυνε τη φύτευση φέτος.

Η αύξηση της παραγωγής θα επιτρέψει την αύξηση του μεριδίου αγοράς για τα προϊόντα ηλίανθου. Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η συντριβή του εγχώριου ηλίανθου αυξήθηκε κατά 12% την περίοδο εμπορίας 2022-23 σε 1,1 δισεκατομμύρια λίρες. Οι εξαγωγές ηλιελαίου προβλέπεται να αυξηθούν στα 100 εκατομμύρια λίρες.

Η εγχώρια κατανάλωση ηλιελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φτάσει τα 650 εκατομμύρια λίρες το 2022-2023. Οι εξαγωγές σπόρων ζαχαροπλαστικής με κέλυφος και πυρήνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% από 55 εκατομμύρια σε 80 εκατομμύρια λίρες, αντιστρέφοντας την πτώση των τελευταίων δύο ετών. Η ζήτηση τροφίμων για πτηνά προβλέπεται επίσης να αυξηθεί ελαφρά από την περίοδο εμπορίας 2021-22.

Για το 2022-23, η παγκόσμια παραγωγή ηλιόσπορων θα είναι ένας κινούμενος στόχος ανάλογα με το τι θα φυτευτεί στην Ουκρανία φέτος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα είναι η διαθεσιμότητα των σπόρων φέτος και ενδεχομένως το 2023 επίσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις