Ελαιόλαδο: Αυξημένη παραμένει η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ελαιόλαδο: Αυξημένη παραμένει η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταθερά αυξημένες παραμένουν οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Αυξητική είναι η πορεία και στην Ισπανία, ενώ πτώση σημειώνεται σε Ιταλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΟΕ), οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα από τις 18 έως τις 24 Απριλίου 2022 ήταν 3,25 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 12,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς.

Την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία ήταν 3,44 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 12,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Στην Ιταλία, οι τιμές παραγωγού ήταν 4,30 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας πτώση κατά 7,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.
Παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου

Αυξημένες παρουσιάζονται σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισαγωγές στην Ιαπωνία κατά 11% και κατά 8% στην Κίνα.

Μειωμένες όμως, εμφανίζονται οι εισαγωγές κατά 14% στην Αυστραλία, κατά 24% στη Βραζιλία, κατά 40% στον Καναδά, κατά 22% στη Ρωσία και κατά 11% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του καλλιεργητικού έτους 2021/22, το εμπόριο εντός της ΕΕ μειώθηκε κατά 1% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις