Στις πληγείσες περιοχές των Φαρσάλων ο Θανάσης Παιδής
Στις πληγείσες περιοχές των Φαρσάλων ο Θανάσης Παιδής

Σε πληγείσες περιοχές των Φαρσάλων, από όπου ήταν σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας την περασμένη Κυριακή, βρέθηκε ο Θανάσης Παιδής.

Το χαλάζι και η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών, ψυχανθών, οσπρίων κ.α.

Ο Θανάσης Παιδής διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, ενώ συνομίλησε με τους παραγωγούς που για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια υφίστανται σημαντικό πλήγμα εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:

 

«H μανία της Φύσης προκάλεσε μεγάλες ζημιές και πάλι σε περιοχές των Φαρσάλων.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων κυρίως στις Κοινότητες Άγιος Γεώργιος, Σταυρός, Μικρό - Μεγάλο Ευύδριο, Βασιλί κ.α. χτυπήθηκαν από το χαλάζι και τη νεροποντή.

Χαρακτηριστικό και συνάμα απόλυτα ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί είναι το γεγονός ότι οι καλλιέργειές τους πλήττονται φέτος – όπως και πέρυσι - εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το πέρασμα του “Ιανού” το 2020 που προκάλεσε μεγάλης έκτασης καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.

Πλέον, οι συγκεκριμένοι γεωργοί αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα καθώς το προσεχές χρονικό διάστημα θα προχωρούσαν στο αλώνισμα των σιτηρών, στην συγκομιδή προϊόντων, ενώ τώρα η ζημιά είναι σχεδόν ολική. Παράλληλα, στην περίπτωση του βαμβακιού πιθανότατα να απαιτηθεί επανασπορά.

Όλα αυτά καταδεικνύουν πως οι οικονομικές αντοχές τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς κατά το τρέχον έτος κλήθηκαν να αντιμετωπίσουνεπιπλέον δυσκολίες όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις υψηλές τιμές σε λιπάσματα, εφόδια κλπ.

Πλέον, καθίσταται απόλυτα αναγκαία η ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών τάχιστης εκτίμησης των ζημιών, όπως επίσης της δίκαιης και έγκαιρης αποζημίωσης των πληγέντων.

Προφανώς, επανέρχονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – καθώς τα απανωτά καταστροφικά καιρικά φαινόμενα δεν περιμένουν – τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, της ενίσχυσής του με προσωπικό, όπως και της αναθεώρησης του Κανονισμού για την πληρέστερη κάλυψη των παραγωγών.

Εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό όσων επλήγησαν, καθώς η στήριξή τους σε μία ακόμη δύσκολη περίοδο αποτελεί το δικό μας καθήκον με στόχο να παραμείνουν στις καλλιέργειές τους επουλώνοντας το συντομότερο δυνατόν τις πληγές στην τοπική οικονομία» υπογραμμίζει ο Θανάσης Παιδής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις