ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΔΔΥ: Για τα προβλήματα λειτουργίας δασικής υπηρεσίας
ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΔΔΥ: Για τα προβλήματα λειτουργίας δασικής υπηρεσίας

Η κυβέρνηση εδώ και δέκα περίπου μήνες έχει λάβει την πολιτική απόφαση υπαγωγής των Δασικών  Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η απόφαση αυτή έχει την πλήρη αποδοχή όλων των Γεωτεχνικών Φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΕΔΔΥ) .

Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης έχουν εκδοθεί ήδη:

  1. Η από 13-08-2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 143 Α΄) που κυρώθηκε με το Νόμο 4824/2021 (ΦΕΚ 156/Α΄).
  2.  Το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθμ. 6 (ΦΕΚ 17 Α΄), με το οποίο συστάθηκε Γενική Γραμματεία Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.
  3. Το Προεδρικό διάταγμα 29/2022  (ΦΕΚ 77 Α΄) για την ενταξη της Γενικής Γραμματείας Δασών στο Οργανόγραμμα του ΥΠΕΝ
  4. Τα άρθρα 47- 55 του νόμου 4915/2022 (ΦΕΚ 63 Α΄) για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ.
  5. Την ΚΥΑ υπ.αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/48478/3594/16.05.2022 (Β΄ 2415) για τον Καθορισμό των διοικητικών λεπτομερειών μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών.
  6. Τα αρθρα 41 και 42 του Νν. 4936/2022 (ΦΕΚ 105 Α΄) για τη ρυθμιση λοιπών θεμάτων της μεταφοράς των Υπηρεσιών

Για την ΠΟΓΕΔΥ και την ΠΕΔΔΥ η διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ είναι μονόδρομος, ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ενόψει όχι μόνο της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου αλλά του συνόλου των ασκούμενων από τις δασικές Υπηρεσίες αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάπτυξη και προστασία των δασικών πόρων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανώσεων μας ΖΗΤΟΎΝ από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την άμεση ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με πόρους και προσωπικό για να μπορεί να στηριχθεί ουσιαστικά (και όχι στα λόγια) η λειτουργία των Δασικών  Υπηρεσιών.

Οι Δασικές Υπηρεσίες είναι σήμερα τραγικά υποστελεχωμένες και είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη κατ εξαίρεση προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού (που έχουν εξαγγελθεί δημόσια αλλά δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η σχετική εξαγγελία).

Ενόψει όλων των ανωτέρω που αποτυπώνουν την ανησυχία όλων των Δασολόγων μελών μας, γινόμαστε και αποδέκτες ακατανόητων ενεργειών ορισμένων συντονιστών (Μακεδονίας – Θράκης και Κρήτης), που αντί να στηρίξουν τη λειτουργία των δημόσιων Δασικών Υπηρεσιών σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, με τις πράξεις τους (διακοπή πρωτοκόλλων των δασικών Υπηρεσιών μέσω της Ίριδας, τη διακοπή της διαύγειας κλπ) στην ουσία υπονομεύουν και παρακωλύουν τη λειτουργία του δημοσίου,  εκθέτοντας το στους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

 Επειδή θεωρούμε ότι το δημόσιο δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του για κανένα λόγο, καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβουν κάθε προσήκον μέτρο για την απρόσκοπτη, μεταβατική λειτουργία των δασικών Υπηρεσιών.

  

 

Για  τα  Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ

        ΠΟΓΕΔΥ

 

 

  Ν.  ΚΑΚΑΒΑΣ

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

             ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ

 

 

ΝΙΚΗΤΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΚΗΣ

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις