Εξαγωγές: Ποια φρούτα καλπάζουν και ποια μένουν πίσω
Εξαγωγές: Ποια φρούτα καλπάζουν και ποια μένουν πίσω

Αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα για τα κεράσια και τα βερίκοκα, τα οποία όπως φαίνεται την τελευταία εβδομάδα, βρήκαν τους ρυθμούς τους και σημειώνουν θετικό πρόσημο στις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες κατά 4,9% φτάνοντας τους 2.657  τόνους, ενώ τα βερίκοκα σημείωσαν μία θεαματική αύξηση της τάξης του 49,1% αγγίζοντας τους  2.441 τόνους

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές στα καρπούζια παρουσιάζονται μειωμένες κατά 7,2% φτάνοντας ττους 43.157 τόνους.

Αυξημένες κατά 13,6% συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες για την περίοδο από 1/1 έως 2/6/2022 ανέρχονται σε 69.092 τόνους έναντι 60.811 τόνων, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντομάτας την περίοδο 1/1-2/6/2022 παρουσιάζουν μια μείωση κατά -24,8%  έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Να σημειωθεί ότι το 75,5% και 8,9% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία, αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι εισαγωγές ντομάτας από 1/5 έως 2/6/2022 ανήλθαν σε 1.419 τόνους εκ των οποίων και 372 τόνοι προήλθαν από την Αλβανία, 253 τόνοι από  την Τουρκία και 284 τόνοι από την Ολλανδία.

Στα επίπεδα του 2020 χρονιά

Η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας,  με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες, που επικρατούν αλλά και τις  ζημιές που έχουν προκληθεί , εκτιμάται – σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ότι θα είναι μια κανονική χρονιά, με την παραγωγή και τις εξαγωγές να κυμαίνονται στα επίπεδα του 2020 (το 2021 λόγω καταστροφών υπήρξαν μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων).

Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες- έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς στην κατανάλωση της ΕΕ.

Κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστο μέρος της παραγωγής

«Η παραπάνω πρόβλεψη για την εξαγωγή της φετινής παραγωγής τελεί υπό την αίρεση της άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης (η πρόσφατη νομοθεσία είναι ελλιπής και ανεποτελεσματική) άλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει μέρος της παραγωγής στο χωράφι», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ήδη στις φράουλες και σε θερμοκηπιακά προϊόντα έχει παρατηρηθεί μη συγκομιδή λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η φετινή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής εξελιχθεί ομαλά, όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης «θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο τρίμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%)».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις