Το σιτάρι αυξάνεται πάνω από 4% λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό της Μαύρης Θάλασσας
Το σιτάρι αυξάνεται πάνω από 4% λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό της Μαύρης Θάλασσας

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 4% τη Δευτέρα, αυξάνοντας για δεύτερη συνεδρίαση σε τρεις, καθώς οι ανησυχίες για τις προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την ισχυρή ζήτηση υποστήριξαν τις τιμές. Το καλαμπόκι κέρδισε πάνω από 1% ενώ η σόγια ενισχύθηκε περισσότερο από μισό τοις εκατό.

«Η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον κόσμο για να άρει τις κυρώσεις σαμποτάροντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων», δήλωσε ο Ole Houe, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών στη γεωργική μεσιτεία IKON Commodities στο Σίδνεϊ.

«Και γνωρίζοντας καλά ότι κάθονται σε ένα μεγάλο σωρό τρόφιμα για εξαγωγές φέτος».

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) σημείωσε άνοδο 4,3% στα 10,84-1/2 $ ανά μπουσέλ, στις 0226 GMT.

Το καλαμπόκι ανέβηκε 1,3% στα 7,36-3/4 δολάρια το μπουσέλ και η ροζ σόγια 0,7% στα 17,10 δολάρια το μπουσέλ.

Οι ανησυχίες αυξήθηκαν για τις αποστολές σιτηρών από τη βασική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα μήνα.

Οι παγκόσμιες προμήθειες σιταριού έχουν μειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος περιόρισε τις προμήθειες από μια από τις κορυφαίες εξαγωγικές περιοχές του κόσμου.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσθέσει προβλήματα στον εφοδιασμό.

Η επανέναρξη του ουκρανικού θαλάσσιου εμπορίου θεωρείται κρίσιμη για τις αγορές σιτηρών, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ινδίας τον περασμένο μήνα να απαγορεύσει τις περισσότερες εξαγωγές σιταριού.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και ο Νο. 6 εξαγωγέας σιταριού πριν από την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα εμπόδιζε τα ουκρανικά λιμάνια να εξάγουν σιτηρά και είπε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η αποστολή τους μέσω Λευκορωσίας, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις σε αυτή τη χώρα.

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς «είχε ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις» με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα για τη διευκόλυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Η Sovecon, μια από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων στον τομέα της γεωργίας στη Μόσχα, δήλωσε ότι αύξησε τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας τη νέα περίοδο μάρκετινγκ Ιουλίου-Ιουνίου κατά 1,3 εκατομμύρια τόνους σε ρεκόρ 42,3 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό η Ρωσία επιτέθηκε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία, ο οποίος μεταφέρει εκατομμύρια τόνους σιτηρών / ελαιούχων σπόρων / γευμάτων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, τα σιλό με ηλιέλαιο μέσα έχουν καταστραφεί. Αυτή είναι μια άλλη ρωσική επίθεση όχι μόνο στις ουκρανικές υποδομές και οικονομία, αλλά και μια άλλη επίθεση στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Το ηλιέλαιο είναι ένα σημαντικό συστατικό στις σύνθετες ζωοτροφές σε όλο τον κόσμο.

Η αμφιβολία είναι διάχυτη και οι ελπίδες ότι η Ρωσία θέλει και μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των ουκρανικών λιμένων και την ομαλή ροή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών εξανεμίζονται!

Η βαθμολογία της γαλλικής καλλιέργειας σιταριού υποχωρεί περαιτέρω

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση της καλλιέργειας μαλακού σιταριού της Γαλλίας μειώθηκε για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από το αγροτικό γραφείο FranceAgriMer, καθώς η ξηρότητα συνεχίστηκε στον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπολογίζεται ότι το 67% της καλλιέργειας μαλακού σιταριού ήταν σε καλή ή άριστη κατάσταση την εβδομάδα έως τις 30 Μαΐου, από 69% την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η FranceAgriMer σε έκθεση δημητριακών.

Η Ινδία δεν σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές τροφίμων προς το παρόν, δήλωσε υπουργός την Παρασκευή, εβδομάδες μετά την απαγόρευση των ιδιωτικών εξαγωγών σιταριού από το Νέο Δελχί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού και να περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης είχε εγείρει αμφιβολίες για ορισμένους περιορισμούς και στις πωλήσεις ρυζιού στο εξωτερικό.

Οι μεγάλοι κερδοσκόποι μείωσαν τις καθαρές τους θέσεις long στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού CBOT την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαΐου, έδειξαν τα ρυθμιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η εβδομαδιαία έκθεση δεσμεύσεων των επενδυτών της Επιτροπής Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων έδειξε επίσης ότι οι μη εμπορικοί επενδυτές, μια κατηγορία που περιλαμβάνει αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, αύξησαν την καθαρή αρνητική θέση τους στο σιτάρι CBOT και την καθαρή θετική θέση στη σόγια.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις