ΕΦΚΑ: Χωρίς περίθαλψη 200.000 μη μισθωτοί ανάμεσα τους και αγρότες- Πόσοι έσπευσαν να πληρώσουν
ΕΦΚΑ: Χωρίς περίθαλψη 200.000 μη μισθωτοί ανάμεσα τους και αγρότες- Πόσοι έσπευσαν να πληρώσουν

ερισσότεροι από 100.000 μη μισθωτοί έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους τον προηγούμενο μήνα μετά το τελεσίγραφο του ΕΦΚΑ ότι οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και αγρότες θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ταμεία ή δεν καταβάλουν τουλάχιστον ένα μίνιμουμ ποσό ύψους 660-792 ευρώ.

Πόσοι ρύθμισαν τις οφειλές τους

Συνολικά, από τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι από 750.000 μη μισθωτούς οφειλέτες, μόλις 300.000 (200.000 το προηγούμενο διάστημα και 100.000 πρόσφατα) ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προσέφυγαν στον ΕΦΚΑ και ρύθμισαν εν μέρει ή στο σύνολο τις οφειλές τους. Η περιορισμένη προσέλευση ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να θεσμοθετήσει, μόνο για φέτος, τη δυνατότητα πληρωμής των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές του κλάδου υγείας του έτους 2021.

Συγκεκριμένα, το ελάχιστο αυτό ποσό για τη διατήρηση  της ασφαλιστικής ικανότητας κυμαίνεται από 660 έως και 792 ευρώ. Το ποσό προκύπτει από το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές υγείας είναι 55 ευρώ τον μήνα και ο ΕΦΚΑ ζητεί 660 ευρώ προκειμένου να υπάρξει κάλυψη, ενώ για τις υπόλοιπες 5 κατηγορίες η εισφορά υγείας σε είδος και σε χρήμα είναι της τάξης των 66 ευρώ, ήτοι απαιτούνται 792 ευρώ για να έχουν οι μη μισθωτοί για χρέη εντός του 2021, ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Παρόλα αυτά αν εξαιρεθούν οι περίπου 250.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές, με χρέη που γεννήθηκαν πριν από το 2010, απομένουν περίπου 200.000 μη μισθωτοί που πρέπει να σπεύσουν να πληρώσουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη λήξη της κατ' εξαίρεση πέρυσι καθολικής απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας λόγω των εκτάκτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα συνεχίζουν να έχουν όσοι μη μισθωτοί:

  • Δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.
  • Εχουν οφειλές αλλά έχουν καταβάλει εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα.
  • Εχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το ΚΕΑΟ.

Η πιθανότητα λάθους

Ωστόσο όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά- χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών».

Επισημαίνεται ότι από την 1η Μαρτίου 2023 θα εφαρμοστεί το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς δεν οφείλουν ή σε εκείνους που έχουν ρυθμισμένες οφειλές.

Πηγή: imerisia

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις