Μεγάλη ζήτηση ο Ηλίανθος – Οι Βούλγαροι “πολιορκούν” με υψηλές τιμές τους αγρότες στη Θράκη
Μεγάλη ζήτηση ο Ηλίανθος – Οι Βούλγαροι “πολιορκούν” με υψηλές τιμές τους αγρότες στη Θράκη

Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τον περιορισμό των εισαγωγών σε δημητριακά, στον πρωτογενή τομέα της χώρας έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο κλίμα, το οποίο από τη μία ευνοεί τους παραγωγούς από την άλλη ωστόσο δημιουργεί μία έντονη αβεβαιότητα με το ράλι των ανατιμήσεων να εκτοξεύει το κόστος παραγωγής.

Ο ηλίανθος είναι μία καλλιέργεια στην οποία έστρεψαν φέτος το ενδιαφέρον τους οι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των στρεμμάτων που έχουν καλλιεργηθεί αλλά και της παραγωγής που αναμένεται φέτος, καθώς σε σχέση με άλλες καλλιέργειες το λειτουργικό κόστος είναι μικρότερο. Την ίδια στιγμή υπάρχουν εκτιμήσεις πως η τιμή πώλησης του ηλίανθου φέτος θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρσι, ωστόσο οι αγρότες υπογραμμίζουν πως δεν είναι μέχρι στιγμής σίγουρο το εάν θα καταφέρουν να καλύψουν τη διαφορά με την αύξηση στο ενεργειακό κόστος και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι έμποροι από τη Βουλγαρία επιχειρούν να μπουν «σφήνα» και να κλείσουν συμφωνίες με παραγωγούς από την Ελλάδα, ώστε να πωλήσουν σε αυτούς τον ηλίανθο τους. Προς το παρόν οι αγρότες διατηρούν στάση αναμονής, ενώ οι περισσότεροι παρουσιάζονται επιφυλακτικοί αλλά και απρόθυμοι να συνάψουν συμφωνίες με τη Βουλγαρία και ελπίζουν πως οι ελληνικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται θα ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα προσφέρουν εξίσου ανταγωνιστικές τιμές.

Κουμπρίδης: Περισσότερες καλλιέργειες φέτος

Το θετικό κλίμα για την καλλιέργεια του ηλίανθου επιβεβαιώνει ο Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας “Η Ένωση”, ο οποίος εξηγεί πως οι Βούλγαροι έμποροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή του Έβρου, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε συμφωνίες.

«Εμείς σαν Συνεταιρισμός πουλήσαμε περισσότερους σπόρους φέτος συγκριτικά με πέρσι. Κρίνοντας απ’ αυτό και μόνο φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα για τον ηλίανθο. Τώρα έχουμε τελειώσει με την σπορά και είμαστε στα πρώτα στάδια των ραντισμάτων στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για άνοδο στις τιμές φέτος, μίας και οι εισαγωγές που γίνονταν από την Ουκρανία σταμάτησαν» τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας ωστόσο πως «το κράτος έπρεπε να είχε υπογράψει ήδη την κατανομή του βιοντίζελ για να μπορέσει να υπάρξει μία τιμή, δεν το έχει πράξει ακόμη και άρα η τιμή είναι χαμηλή. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για γύρω στα 50 λεπτά, ανοιχτή, ελάχιστη εγγυημένη. Περιμένουμε όμως τις εξελίξεις για να δούμε, κανείς δεν μπορεί να κάνει από τώρα εκτιμήσεις για την τιμή».

Κληθείς να σχολιάσει το «ζεστό» ενδιαφέρον των εμπόρων από τη Βουλγαρία για την αγορά του ελληνικού ηλίανθου ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού επιβεβαιώνει πως τον έχουν προσεγγίσει και τον ίδιο, ωστόσο κανείς δεν έχει προχωρήσει σε σύμβαση με Βουλγάρικες εταιρίες.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε συμβόλαιο με τη Βουλγαρία δεν υπάρχει και εκτιμώ πως ούτε θα υπάρξει. Κανένας δεν θα υπογράψει συμβόλαιο χωρίς να ξέρει την τιμή και δεν μπορείς από τώρα να προδικάσεις το τι θα συμβεί σε 2-3 μήνες. Και εγώ είμαι σε επικοινωνία με Βουλγάρικες εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνάψουν συμβόλαια στην περιοχή μας. Αυτό που ξέρουμε είναι αυτή τη στιγμή η τιμή εκεί είναι περίπου στα 80 λεπτά. Αυτές οι εταιρίες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους εάν δεν υπάρξει καλή τιμή στην Ελλάδα να απορροφήσουν αυτοί τον ηλίανθο μας» εξηγεί ο κύριος Κουμπρίδης για να προσθέσει πως «είμαι αισιόδοξος όμως σε αυτό το κομμάτι και λέω ότι οι Ελληνικές εταιρίες δεν θα αφήσουν το προϊόν να φύγει έξω και θα δώσουν καλές τιμές. Δεν γίνεται να το δώσουμε εμείς στη Βουλγαρία και μετά να πάνε οι Ελληνικές εταιρίες να το πάρουν πίσω για να βγάλουν λάδι. Δεν συμφέρει αυτό. Η τιμή που θα διαμορφωθεί πάνω στα αλώνια, και λίγο μετά, πιστεύω ότι θα είναι ίδια με τις τιμές που υπάρχουν στο εξωτερικό και έτσι δεν θα έχουμε διαφορές».

Προβληματισμός στους παραγωγούς

Το κλίμα γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί στους παραγωγούς του ηλίανθου επιβεβαιώνει και ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, τονίζοντας πως προς το παρόν οι έμποροι από τη Βουλγαρία δεν έχουν προσεγγίσει μεμονωμένα αγρότες και πως η πρώτη εικόνα είναι ότι έρχονται σε επαφή κυρίως με τους συνεταιρισμούς.

«Εμάς η ελπίδα μας είναι ότι θα πουλήσουμε ακριβότερα φέτος. Δεν γίνεται και διαφορετικά άλλωστε όταν έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής, έχουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα πάντα. Το κόστος έχει ξεφύγει και εκτιμώ ότι οι Ελληνικές εταιρίες θα δώσουν καλύτερες τιμές, και πιστεύω ότι έχουμε τόσα χρόνια μία καλή συνεργασία και τώρα θα φανούν στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς δεν ζητάμε υψηλές τιμές για να κερδοσκοπήσουμε, αυτό που θέλουμε είναι να καλυφθεί το κόστος παραγωγής και να μείνει ένα μικρό κέρδος στον παραγωγό, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα επαγγέλματα. Πέρσι ξεκινήσαμε με χαμηλές συμβάσεις και τελικά οι τιμές ανέβηκαν αρκετά και εκτιμώ ότι φέτος οι αρχικές συμβάσεις θα είναι με αυξημένες τιμές συγκριτικά με πέρσι και πως στο τέλος θα ανέβουν και άλλο» τονίζει εμφατικά ο έμπειρος παραγωγός από την Ξάνθη.

Του Γιώργου Μαυρίδη

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις