Η κρίση διώχνει το Λαλάκη τον εισαγόμενο

 

Που πήγε είπαμε η ξενομανία κι υπερκατανάλωση των Ελλήνων; Μάλλον πολύ μακριά, από εδώ. Περασμένα μεγαλεία δείχνει η αγορά στις ξένες φίρμες που κατέκλυζαν την αγορά, πράγμα που συνεπάγεται και σημαντική μείωση στις εισαγωγές.

Καθολική υποχώρηση έφερε ο περασμένος Οκτώβριος για τις εισαγωγές στη χώρα. Τόσο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών (-7,9%), όσο και εξαιρουμένων αυτών (-8,5%), οι εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ, αλλά και Τρίτες Χώρες ήταν σημαντικά μειωμένες, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της ζήτησης και της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, αλλά και της παραγωγής σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, σε επίπεδο 10Μήνου (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2013) καταγράφηκε μείωση 3,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας στα 39,4 δις ευρώ, έναντι 41 δις ευρώ στην ίδια περίοδο του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνά το 5,4%. Μάλιστα, στο 9μηνο του 2013,
η μείωση των εισαγωγών υπολογίζονταν στο -3,5% και των εισαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή στο 5,1%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας διαμορφώθηκε στο 10μηνο του 2013 στα 16,23 δις ευρώ, ήτοι 13,1% χαμηλότερο από τα 18,68 δις ευρώ του 9μήνου του 2012. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τόσο από τις εξαγωγές, όσο και από τις εισαγωγές, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας υποχώρησε κατά 9,5%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις