SOS από τη βιομηχανία τροφίμων: Ξεμένουμε από γάλα και εργατικά χέρια» - «Πόρτα» από τον Γεωργαντά
SOS από τη βιομηχανία τροφίμων: Ξεμένουμε από γάλα και εργατικά χέρια» - «Πόρτα» από τον Γεωργαντά

 Μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και σειρά άλλων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου ζητά, μεταξύ άλλων, από την πολιτεία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

   Όπως ανέφερε εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου από την πολιτεία η βιομηχανία χρειάζεται συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, διευκόλυνση στην εισαγωγή πρώτων υλών με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχων, απεξάρτηση και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού για ενέργειες και πρώτες ύλες. Επίσης, χρειάζεται, μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, προστασία από αθέμιτες πρακτικές και προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις , διευκόλυνση στην απορρόφηση επενδυτικών προγραμμάτων που αναπτύσσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση του κλάδου της αγροδιατροφής.

   «Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν σχετίζονται πλέον με στόχους και στρατηγικές αλλά με πρωτόγνωρες συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο. Οι επιπτώσεις σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίησης, αγοράς, καταναλωτών είναι πολλές με αποτέλεσμα να διακυβεύεται όχι μόνο η ανάπτυξη αλλά η βιωσιμότητα του κλάδου μας» ανέφερε από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου ο κ. Γιώτης.

   Αναφερόμενος στις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τόνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση. Όπως είπε, καθημερινές είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές και με σημαντικές ελλείψεις στις πρώτες ύλες, σε ζωοτροφές και σε λιπάσματα. Την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία και λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια.

   Τόνισε επίσης, ότι «οι καταναλωτές που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη βιομηχανία έχουν υποστεί ουσιαστική μείωση στην αγοραστική τους δύναμη ενώ οι αλλαγές στην καταναλωτική τους συμπεριφορά είναι σημαντικές και αναπόφευκτα επηρεάζουν τον κλάδο».

   Ο κ. Γιώτης στην ομιλία του εστίασε στον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών σημειώνοντας ότι «δεν είναι μόνο καθοριστικός πυλώνας της εγχώριας οικονομίας αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των πολιτών. Πρέπει να παραμένει ισχυρή και ανταγωνιστική για να συνεχίσει να προσφέρει ποιότητα, διατροφική αξία και απόλαυση μέσα από τα προϊόντα που παράγει».

Από την πλευρά του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χρήστος Τσόλκας, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσε επιτακτικά το θέμα με την έλλειψη που καταγράφεται στις εισκομίσεις γάλακτος λόγω του αυξημένου κόστους στην κτηνοτροφία, προβλήματα που αντανακλώνται στις γαλακτοβιομηχανίες και στις τυροκομικές επιχειρήσεις. «Υπάρχει μείωση της παραγωγής γάλακτος, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω αυξημένου κόστους προτιμούν να οδηγούν κάποια ζώα σε σφαγή», είπε ο κ. Τσόλκας απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, ο CEΟ της Vivartia Θανάση Παπανικολάου έκρουσε το «καμπανάκι» αναφέροντας ότι η ΔΕΛΤΑ ξεμένει από γάλα και η Μπάρμπα Στάθης από εργατικά χέρια.

   Κληθείς να απαντήσει στο αίτημα του ΣΕΒΤ για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στον κλάδο, μόνο που αυτή η στήριξη θα αφορά δράσεις κυρίως για το ενεργειακό κόστος και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Για το θέμα του ΦΠΑ είπε ότι «είναι άμεσο το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται αλλά αυτό αξιολογώντας το μπορούμε να το υποστούμε. Πρέπει να είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα που μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 6% από το 13% δεν είδα την αποτελεσματικότητα εκείνη τελικά στην πίεση των τιμών που ήθελα να δω» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι ανοικτός και θετικός σε όποιο μέτρο πραγματικά θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις γα να μειώσουν το κόστος στον καταναλωτή. Υπάρχει αρμοδιότερο υπουργείο, όπως το Οικονομικών, για να αξιολογήσει την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου. Εγώ θέλω ένα φθηνό προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή. Όσο με αφορά και με βάση τον σχεδιασμό που θα γίνει, θα τον υπηρετήσω».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις