ΕΕ: Χωρίς δασμούς δαμάσκηνα και σταφύλια από τη Μολδαβία
ΕΕ: Χωρίς δασμούς δαμάσκηνα και σταφύλια από τη Μολδαβία

Η Κομισιόν πρότεινε χθες έναν κανονισμό που επιτρέπει την προσωρινή βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά για επτά προϊόντα από τη Μολδαβία, τα οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τα επτά προϊόντα, για τα οποία οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη ελευθερωθεί πλήρως είναι τα δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα μήλα, οι ντομάτες, το σκόρδο, τα κεράσια και ο χυμός σταφυλιού.

Ο κανονισμός υπερδιπλασιάζει – για διάρκεια ενός έτους – την ποσότητα αυτών των προϊόντων που μπορούν να εισαχθούν αδασμολόγητα από τη Μολδαβία στην ΕΕ. Οι δυνητικοί αδασμολόγητοι όγκοι θα ανέρχονται πλέον σε περίπου 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10 εκατ. ευρώ δαμάσκηνων και 27 εκατ. ευρώ επιτραπέζιων σταφυλιών.

Σχεδόν όλα τα προϊόντα της Μολδαβίας μπορούν ήδη να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της Ζώνης Βαθύς και Συνολικής Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ-Μολδαβίας (DCFTA).

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η πρόσθετη απελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ θα βοηθήσει τους Μολδαβούς παραγωγούς και εξαγωγείς να ξεπεράσουν τις απώλειες της αγοράς που υπέστησαν ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μαζί με την αυξημένη πρόσβαση στις οδικές μεταφορές στην ΕΕ, η ελευθέρωση αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις εξαγωγές μολδαβικών προϊόντων προς και μέσω της ΕΕ.

Η πρόταση πρέπει τώρα να εξεταστεί και να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις