ΟΟΣΑ: Αυτό είναι το κόστος του πολέμου
ΟΟΣΑ: Αυτό είναι το κόστος του πολέμου

ο κόσμος πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, σκοτώνοντας χιλιάδες και αναγκάζοντας εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο πόλεμος έχει επίσης πυροδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής, επηρεάζοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με την πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19, ο πόλεμος έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε μια πορεία βραδύτερης ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού - μια κατάσταση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, προκαλεί δυσκολίες στα άτομα με χαμηλό εισόδημα και εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου.

Εδώ είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα:

> Ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάκαμψη

> Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί

> Η κρίση κόστους ζωής θα προκαλέσει κακουχίες και κινδυνεύει πείνα

Ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάκαμψη

Πριν από τον πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για μια ισχυρή, αν και άνιση, ανάκαμψη από τον COVID-19. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που επιδεινώθηκαν από τις διακοπές λειτουργίας στην Κίνα λόγω της πολιτικής μηδενικού COVID-1 καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στην ανάκαμψη.

Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να επιβραδυνθεί απότομα φέτος, σε περίπου 3%, και να παραμείνει σε παρόμοιο ρυθμό το 2023. Αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τον ρυθμό ανάκαμψης που προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν σε όλες σχεδόν τις οικονομίες. Πολλές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στον πόλεμο μέσω των εισαγωγών ενέργειας και των προσφυγικών ροών.

Οι χώρες παγκοσμίως πλήττονται από υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, οι οποίες αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και περιορίζουν τα πραγματικά εισοδήματα και τις δαπάνες, επιβραδύνοντας περαιτέρω την ανάκαμψη.

Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι ένα τίμημα πολέμου που θα πληρωθεί μέσω χαμηλότερων εισοδημάτων και λιγότερων ευκαιριών εργασίας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέλυσε τις ελπίδες για γρήγορο τέλος του αυξανόμενου πληθωρισμού από τα σημεία συμφόρησης που σχετίζονται με τον COVID-19 που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία το 2021 και τις αρχές του 2022.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα κορυφωθεί αργότερα και σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ δείχνουν τον μεγάλο και παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ήδη φτάσει σε υψηλά 40 ετών στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σταδιακή μείωση των πιέσεων της αλυσίδας εφοδιασμού και των τιμών των εμπορευμάτων και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές έως το 2023, αλλά ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται ωστόσο να παραμείνει στα επίπεδα ή πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας σε πολλές μεγάλες οικονομίες στο τέλος του έτους.

Η κρίση του κόστους ζωής θα προκαλέσει κακουχίες και κίνδυνο για λιμό

 

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί προμηθευτές σε πολλές αγορές εμπορευμάτων. Μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% για το καλαμπόκι, τα ορυκτά λιπάσματα και το φυσικό αέριο και το 11% για το πετρέλαιο. Οι τιμές για αυτά τα εμπορεύματα αυξήθηκαν απότομα μετά την έναρξη του πολέμου.

Χωρίς δράση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Οι διακοπές του εφοδιασμού αυξάνονται, απειλώντας ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία για βασικά τρόφιμα. Με τους δημόσιους προϋπολογισμούς να παρατείνονται κατά δύο χρόνια μετά την πανδημία, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να παρέχουν τρόφιμα και ενέργεια σε προσιτές τιμές στους πληθυσμούς τους, διακινδυνεύοντας την πείνα και την κοινωνική αναταραχή.

Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και οι πιθανές διαταραχές στην παραγωγή θα έχουν σημαντικές συνέπειες. Η απότομη άνοδος των τιμών υπονομεύει ήδη την αγοραστική δύναμη, η οποία θα αναγκάσει τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα σε όλο τον κόσμο να περικόψουν άλλα είδη για να πληρώσουν για βασικές ανάγκες ενέργειας και τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις