Ραγδαίες εξελίξεις με τα σιτάρια - Μοχλός η κακοκαιρία
Ραγδαίες εξελίξεις με τα σιτάρια - Μοχλός η κακοκαιρία

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία Genesis, για την οποία η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Τα έντονα φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε Λάρισα και Κοζάνη με τα πρώτα προβλήματα να έχουν καταγραφεί.

Μήνυμα από το 112, με ισχύ 24ωρου,  έχει σταλεί από χθες στους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες περνάει η κακοκαιρία.

Το μήνυμα εστάλη σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, και την Ήπειρο.

Χάος στις καλλιέργειες προκάλεσε η κακοκαιρία Genesis που σάρωσε την περιοχή της Λάρισας με έντονη χαλαζόπτωση με αιχμή τις περιοχές της επαρχίας Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ προς τον κάμπο της Κάρλας.

Η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση χθες ήταν έντονη τις μεσημβρινές ώρες και για περίπου 50 λεπτά σε Κιλελέρ, Μελία, Νίκαια και άλλες περιοχές. Παράλληλα χτυπήθηκαν και πεδινές περιοχές του Δήμου Αγιάς, Ελευθέριο, Αμυγδαλή, Δήμητρα.

Μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές προκάλεσε η πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα στο Δρέπανο Κοζάνης. Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να «αφανιστούν» μέσα σε λίγα λεπτά στρέμματα αγροτικής γης, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο τόσο μεγάλης έκτασης και δεν υπήρχε καν ορατότητα από τους ατμούς, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των έντονων φαινομένων. Οι αγρότες της περιοχής μιλούν για μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς περίμεναν να βγάλουν τα προϊόντα τους στην αγορά σύμφωνα με το kozanilife.gr.

Ψίχουλα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Οι ζημιές είναι τεράστιες καθώς  σιτάρια και κριθάρια, σε πολλές περιπτώσεις  λόγω των σφοδρών ανέμων και της έντονης χαλαζόπτωσης πλάγιασαν, με αποτέλεσμα να κοπούν στη μέση τα στάχυα, και μάλιστα σε κάποια αγροτεμάχια, ειδικά στην Θεσσαλία οι αγρότες δεν θα μπουν καν στο χωράφια να αλωνίσουν διότι θεωρούν ότι έχει χαθεί η παραγωγή.

Αγρότης από τα Γρεβενά δήλωσε στο agrocapital.gr ότι οι αποδόσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα ξεπεράσουν στα μαλακά σιτάρια τα 50 με 60 κιλά ανά στρέμμα.

Την ίδια ώρα ο μέσος παραγωγός που έχει επωμιστεί τρομερά κόστη παραγωγής, θα λάβει ψίχουλα ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ο οποίος βάσει του Κανονισμού του, θα πάει να  αποζημιώσει για τις ζημιές των τελευταίων ημερών, υπολογίζοντας ποσά βάσει των τιμών της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες για τα σιτηρά, με εξαίρεση την περσινή χρονιά, ήταν εξευτελιστικές. Να σημειωθεί δε σε αυτό ότι ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Στο ταβάνι οι τιμές στα σιτηρά

Η κατάσταση θεωρείται πλέον μονόδρομος και η αύξηση στις τιμές στα σιτάρια θεωρείται δεδομένη και δεν αποκλείεται δε η τιμή τους να ξεπεράσει τα 70 λεπτά το κιλό.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις