Η Ινδία θα μπορούσε να επιτρέψει σύντομα εξαγωγές σιταριού 1,2 εκατομμυρίων τόνων
Η Ινδία θα μπορούσε να επιτρέψει σύντομα εξαγωγές σιταριού 1,2 εκατομμυρίων τόνων

Η Ινδία θα μπορούσε σύντομα να επιτρέψει στους εμπόρους να αποστέλλουν περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους σιταριού καθώς προσπαθεί να εκκαθαρίσει τα φορτία που έχουν κολλήσει στα λιμάνια από την ξαφνική απαγόρευση των εξαγωγών του σιτηρού τον περασμένο μήνα, δήλωσαν κυβερνητικές και εμπορικές πηγές.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την άδεια της Ινδίας να εξάγει τόσα πολλά, περίπου 500.000 τόνοι σιταριού θα μπορούσαν να παραμείνουν στα λιμάνια, καθώς ορισμένοι έμποροι απέτυχαν να εξασφαλίσουν άδειες εξαγωγής, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση στις 14 Μαΐου, αλλά είπε ότι θα επιτρέψει τις αποστολές στο εξωτερικό που υποστηρίζονται από ήδη εκδοθείσες πιστωτικές επιστολές (LC) και σε χώρες που ζητούν προμήθειες «για να καλύψουν τις ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας».

Μετά την απαγόρευση των εξαγωγών, η Ινδία επέτρεψε αποστολές σιταριού 469.202 τόνων, αλλά τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια τόνοι εξακολουθούν να βρίσκονται στα λιμάνια, εγείροντας ανησυχίες για την ποιότητα λόγω των επικείμενων βροχών των μουσώνων.

«Οι έμποροι με έγκυρα LC θα επιτρέπεται να εξάγουν, αλλά όσοι έχουν ανεπαρκή τεκμηρίωση δεν θα λάβουν άδεια εξαγωγής», είπε μια δεύτερη κυβερνητική πηγή. Η άδεια να επιτραπούν οι αποστολές των φορτίων που έχουν κολλήσει στα λιμάνια θα συμβάλει στη μείωση των ελλείψεων σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα και το Νεπάλ - τα έθνη που βασίζονται περισσότερο στο ινδικό σιτάρι.

Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου θα πήγαινε στο Μπαγκλαντές και άλλοι πιθανοί προορισμοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Νεπάλ, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί με μια παγκόσμια εμπορική εταιρεία.

Οι έμποροι που δεν έχουν λάβει άδεια για εξαγωγές θέλουν η κυβέρνηση να τους αφήσει να αποστέλλουν σε ξένες χώρες που ζητούν από την Ινδία προμήθειες σιταριού, είπαν οι αντιπρόσωποι.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις