Γεωργαντάς στο OPEN: Δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης - Νέα μέτρα εντός Ιουνίου
Γεωργαντάς στο OPEN: Δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης - Νέα μέτρα εντός Ιουνίου

Η διατροφική επάρκεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος προανήγγειλε ότι το τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες.

Οπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV, αν κάποιες χώρες στον κόσμο δεν έχουν επάρκεια «αυτό μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες παντού». Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει κάποιο σχέδιο για να μην κινδυνεύσει στο μέλλον, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: «Υπάρχει σχέδιο το οποίο είναι σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή δύο πράγματα είναι αυτά που ενδιαφέρουν: το ένα να λειτουργεί όπως πρέπει η εφοδιαστική αλυσίδα. Ό,τι πρέπει να εισαχθεί στην Ελλάδα, εισάγεται. Η κύρια παραγωγός χώρα που μας προμηθεύει μαλακό σιτάρι για παράδειγμα, είναι η Βουλγαρία».

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου, όπως είπε, είναι να έχει η χώρα περισσότερες παραγωγές. Γι αυτό και αίρεται το μέτρο της αγρανάπαυσης και τον Ιούίο θα έχουμε την εικόνα από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή, επισήμανε ότι «πρέπει να έχουμε ανθεκτικότερες καλλιέργειες και «πρέπει να κάνουμε μια προσαρμογή των καλλιεργειών, με βάση τις νέες συνθήκες. Βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα».

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι  «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε επίπεδο χώρας, προς το φθινόπωρο θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν».

Ζητούμενο διαρκές είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων και η μείωση του κόστους παραγωγής, ένα πρόβλημα που παραμένει.

Αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για αποκλιμάκωση λόγω της μεγάλης κάλυψης στη ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται σε κάποιους λογαριασμούς, θα αποτυπωθεί αρχές Ιουλίου συνολικά σε όλα τιμολόγια.

Για τους προηγούμενους λογαριασμούς ρεύματος είπε ότι υπήρχαν συνεχείς παρεμβάσεις.«Έχουν δοθεί σημαντικά χρήματα για τα αγροτικά τιμολόγια» υποστήριξε ο υπουργός.

Κάνουμε όμως συνεχείς παρεμβάσεις και στο αγροτικό πετρέλαιο και στις ζωοτροφές που έχουν δοθεί 40 εκ. ευρώ.

Νέα μέτρα στήριξης εντός του μήνα

Εντός Ιουνίου θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, προανήγγειλε ο υπουργός, τονίζοντας ότι αυτή η στήριξη θα είναι από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως είπε, το κονδύλι θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στον πρωτογενή τομέα. «Θέλουμε να βοηθήσουμε ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους μας, που έχουν υποστεί μία μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς και διευκρίνισε ότι η ενίσχυση θα δοθεί στοχευμένα.

Η στήριξη δεν εξαφανίζει στο 100% το πρόβλημα αλλά με την αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος και την ενίσχυση για το πετρέλαιο θα υπάρξει μια ουσιαστική ανακούφιση.

Με τις τιμές των προϊόντων εκτίμησε ότι η στήριξη στην ενέργεια θα είναι η θρυαλλίδα και το ξεκίνημα για αποκλιμάκωση των τιμών.

Δημιουργούμε ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για να ασχοληθεί κάποιος με τη γεωργία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις