Συνάντηση Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Βιοκαλλιεργητών
Συνάντηση Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Βιοκαλλιεργητών

Συνάντηση με τους κ.κ. Σοφία Καραμάνου, Μέλος ΔΣ και Σταμάτη Μπεζεριάνο, Διαχειριστή του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγροτών Αττικής είχαν οι κ.κ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Τηλέμαχος Σπασίδης, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείς και Αβραάμ Ιωαννίδης, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν η πρόταση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ  για ενημέρωση των πολιτών, κυρίως μέσω των Δήμων, σχετικά με την ύπαρξη βιολογικών αγορών, με εξαιρετικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές, εφάμιλλες των λαϊκών αγορών, αλλά και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο των βιοκαλλιεργητών.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι το κόστος για τους αγρότες στα λιπάσματα έχει αυξηθεί κατά 17,7% και στους σπόρους κατά 3,1%, την ίδια ώρα που οι τιμές στα τιμολόγια του νερού και του ρεύματος έχουν επίσης πάρει ανοδική πορεία. Οι δε καθυστερήσεις από τη ΔΕΗ για έγκριση αγροτικού ρεύματος είναι τεράστιες.

Για τους παραγωγούς η κατάσταση, όπως την περιέγραψαν στους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ,  μοιάζει να είναι αδιέξοδη, καθώς αν αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα τους, τότε αυτά δεν θα πωληθούν, ενώ αν τις κρατήσουν στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, τότε θα εργάζονται χωρίς κέρδος.

Τόνισαν επίσης, ότι ο αγρότης είναι το μόνο επάγγελμα χωρίς εξασφάλιση, ενώ επισήμαναν τις χρονοβόρες διαδικασίες στους ελέγχους προϊόντων οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 1 μήνα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να καταστρέφεται. Σημείωσαν δε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να υλοποιούνται εντός 24ώρου.

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πρότειναν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, μείωση της φορολογίας σε αγροτικό πετρέλαιο και λιπάσματα, καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών σχετικά με τη θρεπτική αξία των βιολογικών προϊόντων, αλλά και τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος στην υιοθέτηση μιας περισσότερο οικολογικής νοοτροπίας στον τομέα της διατροφής. Παράλληλα, υπήρξε ταύτιση απόψεων για την αντικατάσταση ενός μέρους των σχολικών γευμάτων, των γευμάτων του στρατού και των νοσοκομείων με βιολογικά γεύματα στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης που θα μπορούσε να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, «Στεκόμαστε δίπλα στους βιοκαλλιεργητές και στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Με τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στη Βουλή τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, καθώς προτεραιότητά μας θα ήταν η θέσπιση νόμου στήριξης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, ώστε προϊόντα που παράγονται στη χώρα, να μην εισάγονται από άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στη διοργάνωση δύο κεντρικών δράσεων για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις βιολογικές λαϊκές, μέσα από ημερίδες καθώς και εκδηλώσεις λαϊκής κουζίνας, όπου σε συνεργασία με παραγωγούς θα προσφέρουμε γεύματα στον κόσμο για να γνωρίσουν τα βιολογικά προϊόντα».

Οι εκπρόσωποι των βιοκαλλιεργητών τόνισαν πως είναι αναγκαία η επιστημονική υποστήριξή τους, ενώ σημείωσαν πως χρειάζονται στοχευμένες επιδοτήσεις σε πετρέλαιο, εργατικό δυναμικό και σε συσκευασίες προϊόντων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις