Οι εισαγωγές ρωσικού σιταριού στην Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 84%
Οι εισαγωγές ρωσικού σιταριού στην Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 84%

Οι εισαγωγές ρωσικού σιταριού στην Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 84% τον Μάρτιο-Μάιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία για τα ναύλα, παρόλο που οι έμποροι δήλωσαν ότι υπήρχαν κάποιες επιπλοκές σχετικά με την πληρωμή και τη ναυτιλία.

Η Αίγυπτος, ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, έχει εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ρωσικά και ουκρανικά σιτηρά τα τελευταία χρόνια.

Οι εισαγωγές σιταριού της Αιγύπτου, ορισμένες για το κρατικό επιδοτούμενο ψωμί, τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο-Μάιο του τρέχοντος έτους, καθώς οι εισαγωγές από την Ουκρανία σταμάτησαν, η Αίγυπτος εισήγαγε 1.056.290 τόνους σιταριού από τη Ρωσία, σε σύγκριση με 573.213 τόνους τους ίδιους τρεις μήνες το 2021, έδειξαν τα στοιχεία ναύλων.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, οι συνολικές εισαγωγές σιταριού της Αιγύπτου μειώθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση σε 3,3 εκατομμύρια τόνους και εκείνες από τη Ρωσία κατά 30% σε 1,66 εκατομμύρια τόνους. Αλλά οι εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου.

Ο ιδιωτικός τομέας και ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC), προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν την προμήθεια σιταριού φέτος καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί.

Οι περισσότερες εισαγωγές ρωσικού σιταριού πραγματοποιήθηκαν μέσω του ιδιωτικού τομέα, με τους εμπόρους να λένε ότι το ρωσικό σιτάρι ήταν το φθηνότερο, ενώ το γαλλικό, γερμανικό και λιθουανικό σιτάρι ήταν πιο ακριβό.

Η Ρωσία αντιμετώπισε κατηγορίες από την Ουκρανία –τις οποίες η Μόσχα αρνείται– ότι έχει κλέψει ουκρανικό σιτάρι. Η Ουκρανία ευχαρίστησε την Αίγυπτο τον Μάιο που έστειλε πίσω ένα φορτίο που το Κίεβο είπε ότι είχε κλαπεί και για το οποίο το Κάιρο είπε ότι δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα.

Ορισμένες αιγυπτιακές τράπεζες αρνήθηκαν να διευκολύνουν τις πληρωμές σε ρωσικές οντότητες λόγω των δυτικών κυρώσεων, αλλά τρεις έμποροι είπαν ότι οι εισαγωγείς είχαν πραγματοποιήσει ορισμένες αγορές μέσω προμηθευτών σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελβετίας.

Ένας από τους εμπόρους, όλοι οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να απαιτούν επιπλέον χαρτιά εάν το φορτίο ήταν ρωσικό.

«Η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη στις τιμές. Το βλέπουν από οικονομική σκοπιά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική του», είπε ένας έμπορος.

Η GASC συνέχισε να αγοράζει ρωσικό σιτάρι, αλλά αντιμετώπισε προκλήσεις για την εύρεση εμπορευματικών προσφορών για τη μεταφορά του στον τελευταίο διαγωνισμό της αυτόν τον μήνα, είπαν τέσσερις έμποροι στο Reuters.

Η Εθνική Εταιρεία Ναυσιπλοΐας της Αιγύπτου (NNC) συνήθως υποβάλλει προσφορές για τη μεταφορά ρωσικού σίτου, αλλά δεν το έκανε στον τελευταίο διαγωνισμό της GASC. Αντίθετα, η GASC ζήτησε από τους προμηθευτές να παρέχουν αποστολή.

Τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος ενέκρινε το σιτάρι που αποστέλλεται από ένα επιπλέον ρωσικό λιμάνι, το Kavkaz, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Reuters και ένα άτομο με γνώση του θέματος.

Οι έμποροι είπαν ότι οι προμηθευτές GASC δεν μπορούσαν προηγουμένως να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι λόγω υλικοτεχνικών προκλήσεων. Είπαν ότι η έγκριση του Kavkaz θα μπορούσε να σημαίνει πιο ανταγωνιστικές ναυτιλιακές προσφορές.

Το υπουργείο ανεφοδιασμού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Οι έμποροι είπαν ότι η GASC δεν τους είχε ακόμη ενημερώσει για την απόφαση σχετικά με την έγκριση του νέου λιμανιού.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις