Άμεση υπαγωγή των Δ.Α.Υ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του Εσωτερικών στο Υπ.Α.Α.Τ. και υλοποίηση των συμφωνηθέντων
Άμεση υπαγωγή των Δ.Α.Υ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του Εσωτερικών στο Υπ.Α.Α.Τ. και υλοποίηση των συμφωνηθέντων

Πέρασαν τρείς μήνες από  την ψήφιση του Ν. 4915/2022 με το άρθρο 54 του οποίου οι Γεωπονικές Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων υπάχθηκαν υπηρεσιακά στην Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Παρά τις επισημάνσεις της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. και της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. το άρθρο αυτό ψηφίστηκε ως είχε δείχνοντας τόσο την αδυναμία κατανόησης των πραγματικών αναγκών των Γεωπονικών Υπηρεσιών, την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζεται ο ρόλος τους αλλά και το έλλειμμα δημοκρατικού διαλόγου πριν την λήψη αποφάσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ευτυχώς, κατόπιν όμως του εξαιρετικά δυσάρεστου περσινού συμβάντος της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βόρεια Εύβοια, παρενέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος κατανόησε το αντίστοιχο πρόβλημα όσον αφορά τις Δασικές Υπηρεσίες και με δική του προσωπική πρωτοβουλία οι τελευταίες μετακινήθηκαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στον φυσικό τους χώρο που είναι το αρμόδιο Υπουργείο. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί και πάλι παρόμοια παρέμβαση ώστε να γίνει το αυτονόητο της υπαγωγής των Διευθύνσεων Αγροτικών Υποθέσεων στο Υπ.Α.Α.Τ..

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στην λήξη της στρέβλωσης της υπαγωγής γεωπονικών υπηρεσιών σε αλλότριες με τα αντικείμενά τους Γενικές Διευθύνσεις και στην αυτονόητη μεταφορά τους ως κάθετες Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ.. Οι λόγοι είναι προφανείς και θεωρούμε ότι πρέπει να έγιναν αντιληπτοί στον νυν Υπουργό Εσωτερικών κατά το πέρασμά του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και ο έλεγχος της πολιτικής στον πρωτογενή και συναφή δευτερογενή τομέα δεν μπορεί να είναι διασπασμένος και μοιρασμένος, τα αποτελέσματα των πειραματισμών από το 1996 και μετά είναι πλέον γνωστά και σε αδαείς, πόσο μάλλον σε έμπειρους σχετικά με το θέμα.

Πέραν των παραπάνω, η κάθετη οργάνωση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών που ασκούν πολιτική του Υπ.Α.Α.Τ. αποτελεί πάγια θέση και απόφαση της Ομοσπονδίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να μην διακινούνται διαφορετικά σενάρια στο όνομα της Ομοσπονδίας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις