Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας επαναστατεί ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Α.Π.Ε.
Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας επαναστατεί ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Α.Π.Ε.

Η Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου δημοσιεύει ένα μανιφέστο για να εκφράσει την επιθυμία της να διατηρήσει τα αμπελουργικά τοπία «ενόψει της αυξανόμενης και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης δυσανάλογων έργων υποδομής ενέργειας και μεταφορών».

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της FEV επισκέφθηκε το νέο οινοποιείο Castell de Perelada, το πρώτο ευρωπαϊκό οινοποιείο που επωφελήθηκε από την περιβαλλοντική και ενεργειακή πιστοποίηση LEED® BD + C.

 

Με την ευκαιρία συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της στις 14 Ιουνίου στην Καταλονία, η Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου (FEV) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πολλαπλασιασμό των έργων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και αιολικών πάρκων, για να μην αναφέρουμε οδικές υποδομές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δημιουργώντας τόσο θέμα αισθητικής, αλλά και πρόβλημα οσμών για τον αμπελοοινικό τομέα. «Η FEV συμμερίζεται και υποστηρίζει την απαραίτητη απαλλαγή από τον άνθρακα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ζητά αυτό να γίνει με τακτικό, ορθολογικό και διαφανή τρόπο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το φυσικό και γεωργικό περιβάλλον, η σταθερότητα των οινοβιομηχανιών και τα μέσα διαβίωσης χιλιάδων οικογενειών».

 

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας που καταλαμβάνουν εκατοντάδες εκτάρια, ή μεγάλων αιολικών πάρκων με ανεμογεννήτριες ύψους 200 μέτρων, γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, ή νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δίπλα σε οινοποιεία που δημιουργούν άσχημες οσμές και μπορούν να επηρεάσουν την οινοπαραγωγή και να έχουν αρνητική οπτική επίδραση. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι συγκεκριμένες απειλές που επηρεάζουν το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον».

 

Ουσιαστική ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

Στο πλαίσιο αυτό, η FEV, η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 800 οινοποιεία σε όλη την Ισπανία, καλεί τη διοίκηση να «ενισχύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο» προκειμένου να δημιουργήσει μια ασπίδα έναντι αυτών των νέων έργων και «να υποστηρίξει την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων οικονομικά βιώσιμων». Για να γίνει αυτό, πιστεύει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν την απειλή που αντιπροσωπεύουν αυτές οι κατασκευές, όχι μόνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα, αλλά και για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των φυσικών περιοχών.

Το μανιφέστο περιστρέφεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: στην προστασία των ισπανικών αμπελουργικών τοπίων, στην ευαισθητοποίηση στον ίδιο τον τομέα και σε άλλους οικονομικούς τομείς και στο τέλος στην κοινωνία συνολικά. Είναι απαραίτητη η προστασία των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τους αμπελώνες και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών. «Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι ο κλάδος μας παράγει πλούτο, σταθεροποιεί τον αγροτικό πληθυσμό, δημιουργεί θέσεις εργασίας, προστατεύει το περιβάλλον και το διαφυλάσσει για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει η FEV.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις