Η ΕΕ διχάζεται για τις εγκαταστάσεις λιπασμάτων σε φτωχότερες χώρες εν μέσω επιδείνωσης της επισιτιστικής κρίσης
Η ΕΕ διχάζεται για τις εγκαταστάσεις λιπασμάτων σε φτωχότερες χώρες εν μέσω επιδείνωσης της επισιτιστικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη ως προς το πώς να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επισιτιστική κρίση και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις λιπασμάτων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με ορισμένους να φοβούνται ότι ένα σχέδιο επένδυσης σε φυτά στην Αφρική θα συγκρουστεί με τους πράσινους στόχους της ΕΕ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση και φόβους για χειρότερα επερχόμενα λόγω της πτώσης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών των χημικών λιπασμάτων, των οποίων η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι κύριοι παραγωγοί.

Η ΕΕ προσπάθησε για εβδομάδες να βοηθήσει τους φτωχότερους γείτονές της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή να ξεπεράσουν την κρίση, προσφέροντάς τους νέα κεφάλαια, ενώ προσπαθεί να τους πείσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας και του Μινσκ δεν πρέπει να κατηγορηθούν για την επισιτιστική έκτακτη ανάγκη.

Στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ σχεδίαζε μια νέα πρωτοβουλία που θα μείωνε διαρθρωτικά την εξάρτηση των φτωχότερων εθνών από τα ρωσικά λιπάσματα βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις δικές τους εγκαταστάσεις λιπασμάτων.

Ωστόσο, σε μια συνάντηση με απεσταλμένους της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν σημαντικές διαφωνίες καθώς η Επιτροπή της ΕΕ αντιτάχθηκε ρητά στο κείμενο, προειδοποιώντας ότι η υποστήριξη της παραγωγής λιπασμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ήταν ασυνεπής με τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η παραγωγή χημικών λιπασμάτων έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον και απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ωστόσο, είναι πολύ αποτελεσματικά για την τόνωση της γεωργικής παραγωγής.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, που είδε το Reuters, παροτρύνουν την εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ να βάλει σύνθημα σε ένα σχέδιο «για την υποστήριξη της ανάπτυξης της ικανότητας παραγωγής λιπασμάτων και των εναλλακτικών λύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Η Επιτροπή προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αλλάξουν το κείμενο και να αναφερθούν μόνο σε ένα σχέδιο για την προώθηση εναλλακτικών ουσιών αντί των λιπασμάτων ή μιας πιο αποτελεσματικής χρήσης λιπασμάτων, δήλωσαν αξιωματούχοι, πλην όμως κάτι τέτοιο θα είναι στην ουσία αρκετά μακριά από τον αρχικό στόχο της πρωτοβουλίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις