Τον Αύγουστο η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο
Τον Αύγουστο η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Τα πλαίσιο μέτρων για τον νέο κύκλο της επιδότησης στα καύσιμα (Fuel Pass 2) εξειδίκευσαν το μεσημέρι της Τρίτης οι Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, νωρίτερα, στο υπουργικό συμβούλιο.

Πέρα από το γεγονός ότι το Fuel Pass θα είναι αυξημένο αυτή τη φορά, διευρύνονται και οι δικαιούχοι, καθώς μπορούν να το λάβουν όσοι έχουν δηλωθέν εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος και συνολικά έως 45.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα είναι διαθέσιμη και πάλι στο vouchers.gov.gr από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου. 

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης φτάνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στους πολίτες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το 2022. Το κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ. 

To ύψος της ενίσχυσης

Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν την επιδότηση με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να λαμβάνουν την επιδότηση κατευθείαν στην τράπεζα.

Ωστόσο, όσοι λάβουν το Fuel Pass 2 με ψηφιακή κάρτα, η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση). Αναλυτικ

 

  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρίς κάρτα80 με κάρτα (από τα 45 που ίσχυε ως σήμερα).
  • Στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα100 με κάρτα.
  • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα
  • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα, 70 με κάρτα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, με βάση πάντα τις σημερινές τιμές καυσίμων, η ενίσχυση αυτή απομειώνει το κόστος για 180 λίτρα καυσίμων στα 44 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές περιοχές και τα 52 λεπτά το λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές, «ρίχνοντας την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ». Το συνολικό κόστος για το Fuel Pass 2 θα είναι 200 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχος του fuel pass είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος, έως συνολικά 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συνολικά οι δικαιούχοι που μπορούν να επωφεληθούν από το Fuel Pass 2 αγγίζουν τα 3,1 εκατομμύρια άτομα από τους 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στη χώρα.

Όπως και με το προηγούμενο Fuel Pass, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

 

Επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους.

Η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο και την τεχνική δυνατότητα, θα καταβάλει εντός του Αυγούστου, αντί του Νοεμβρίου, την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως 30/6/22 και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

 

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022 από τους δικαιούχους, ώστε να διασφαλισθεί ότι υπάρχει καλλιέργεια και κατά την τρέχουσα περίοδο.

 

Το κόστος του μέτρου στήριξης, εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

 

Στο τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει νέος υπολογισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορά την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά.

 

Λεπτομέρειες της διαδικασίας για την υποβολή των δηλώσεων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου, οπότε και οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες ισχύουν ακόμη τα εξής:

  • Η συνέχιση εφαρμογής του μέτρου επιδότησης 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία για πετρέλαιο κίνησης στα αγροτικά μηχανήματα (εκτιμώμενο κόστος 115 εκατ.), έως και τον Σεπτέμβριο.
  • Η μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ παράλληλα
  • Οι αγρότες απολαμβάνουν, όλα τα μέτρα που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.

Επί πλέον, εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης με την καταβολή των 100 εκατ. από ενωσιακούς πόρους (Αποθεματικό Κρίσεων και μεταφορά από Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ ). Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν όπως προβλέπεται, έως 30 Οκτωβρίου 2022.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων δήλωσε τα εξής:

«Η στήριξη που προσφέρουμε στους αγρότες μας αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που συνεισφέρει στην ενίσχυση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας, καθώς έτσι διασφαλίζουμε την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας.

Παράλληλα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ, αλλά, ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών μας.

Δεσμευθήκαμε ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του απέναντι στην κρίση και τηρούμε τη δέσμευση αυτή. 

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας, αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για το σύνολο των Ελλήνων».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις