Η ΕΚΤ προειδοποιεί για νέες μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Οι τιμές των τροφίμων στην ευρωζώνη θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς σχεδόν ρεκόρ για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, παρά τον σε μεγάλο βαθμό αυτάρκη αγροτικό τομέα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ρωσική εισβολή έχει διαταράξει τον εφοδιασμό από την Ουκρανία και έχει οδηγήσει σε άνοδο την τιμή βασικών γεωργικών προϊόντων που εισάγονται από εκεί, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και ηλιέλαιο.

Έκθεση της ΕΚΤ την Τρίτη προειδοποίησε ότι αυτό αυξάνει τα κόστη για τους ευρωπαίους αγρότες και παραγωγούς τροφίμων πολύ πέρα από εκείνα που βασίζονται άμεσα στις εισαγωγές από την Ουκρανία ή τη Ρωσία - και είναι πιθανό να οδηγήσει σε ευρύτερες αυξήσεις στο τι πληρώνουν οι καταναλωτές για να αγοράσουν τρόφιμα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν στην έκθεση ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων «αναμένεται να παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, παρά την ύπαρξη ορισμένων αντισταθμιστικών παραγόντων», όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ή η στροφή σε εναλλακτικές πηγές.

Στέλνοντας «σήμα» για άνοδο άνω του 40% στις τιμές χονδρικής για τα τρόφιμα, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι περαιτέρω πιέσεις τιμών θα επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων σε επίπεδο λιανικής στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.

Το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων, το οποίο εκτοξεύτηκε κατά 151% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σημαίνει ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις