Βουλή: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες που αποκλείστηκαν από το ειδικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ

Να δοθεί νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων, για το επίδομα της πολύτεκνης και τρίτεκνης αγρότισσας μητέρας, ώστε να περιληφθούν στο πρόγραμμα χορήγησης του ειδικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ και όσες δικαιούχοι απορρίφθηκαν αδίκως, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των αρχείων του e-ΕΦΚΑ αν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ζητούν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με επικεφαλής την Θεανώ Φωτίου, απευθύνουν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι στις 23/5/2022 άνοιξε στον ΟΠΕΚΑ η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το χρηματικό βοήθημα στις τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες για το έτος 2022. Το βοήθημα αυτό αφορά 1.000 πολύτεκνες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες, οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον κλάδο ασφάλισης αγροτών του e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται, όπως τονίζουν, για το πρόγραμμα που υπήρχε επί σειρά ετών για τις πολύτεκνες μητέρες και επεκτάθηκε, με απόφαση της τότε Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου, και στις τρίτεκνες μητέρες.

Προϋπόθεση για τη λήψη του συγκεκριμένου βοηθήματος ενίσχυσης είναι οι μητέρες οι οποίες αιτούνται γι' αυτό να είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της αίτησης έτους, δηλαδή, στην συγκεκριμένη περίπτωση, στις 31/12/2021.

«Όμως, κατά την υποβολή των αιτήσεων, παρουσιάστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή, ενώ υπήρχαν μητέρες οι οποίες είχαν τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές του 2021, το ηλεκτρονικό σύστημα αγροτικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ είχε ενημερωθεί για τις εισπράξεις μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια αγρότισσα μητέρα είχε τακτοποιήσει τις εισφορές της εντός του Δεκεμβρίου 2021 δεν εμφανιζόταν στο σύστημα. Αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος του συστήματος, για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη οι ασφαλισμένες, είναι να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με ισχυρή αγροτική οικονομία, όπως π.χ. η Κρήτη, που, ενώ οι μητέρες διέθεταν την βεβαίωση από το ασφαλιστικό τους ταμείο ότι δεν οφείλουν εισφορές, την οποία και προσκόμιζαν στο ΚΕΠ για συνυποβολή με την αίτηση, το σύστημα εξαρχής δεν τους επέτρεπε να υποβάλουν καν αίτηση», αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι «η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 15/6, αφήνοντας εκτός πολλές μητέρες που διέθεταν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να λάβουν το βοήθημα, γιατί το σύστημα δεν είχε επικαιροποιηθεί».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις