Μπαγινέτας: Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε διορθώσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ
Μπαγινέτας: Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε διορθώσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ

Σε διαδικτυακή παρέμβασή του σε αγροτικές ημερίδες ο γενικός γραματέας του ΥΠΑΑΤ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, που νοσεί με κορονοϊό δήλωσε ότι  ότι η Ελλάδα θα έχει έτοιμο το Εθνικό Στρατηγικό της Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στο τέλος Ιουλίου.

Πρόκειται για το σχέδιο με βάση το οποίο θα κατανέμονται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους Έλληνες αγρότες την περίοδο 2023-2027. Ρυθμίζει θέματα όπως σύγκλιση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης και καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το ελληνικό Υπουργείο έχει αποφασίσει να μην καταργήσει άμεσα τα ιστορικά δικαιώματα, αλλά η περίοδος 2023-2027 να είναι μεταβατική, έτσι ώστε να καταργηθούν στο τέλος.

Σημειώνεται ότι το πρώτο draft το κατέθεσε έγκαιρα η ελληνική πλευρά στις 30 Δεκεμβρίου του 2021. Στα τέλη Μαρτίου έστειλε η Κομισιόν τις παρατηρήσεις της, οι οποίες ήταν πάρα πολλές, πάνω από 300 στο σύνολο, ενώ φάνηκε και από τη δημοσιοποίηση του πρώτου draft ότι υπήρξαν αντιδράσεις εντός Ελλάδας, κυρίως λόγω των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Μάλιστα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε το πρόβλημα της αναθεώρησης του Σχεδίου, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να είμαστε περίπου στο 50% της βελτίωσης του Σχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, έχει απαντηθεί το 47% των παρατηρήσεων της Κομισιόν. Ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι που πρέπει να αλλάξει είναι το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων κι αυτό ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δηλαδή το ποια προϊόντα, πόσο και γιατί θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον ευρωπαϊκή επιδότηση στην παραγωγή την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να τα γνωρίζει ο παραγωγός που θα σπείρει το φθινόπωρο. Ο χρόνος πιέζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει κι άλλες βελτιώσεις από την ελληνική πλευρά μετά τον Ιούλιο, μέχρι να εγκρίνει τελικά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έστειλε μία πρώτη απαντητική επιστολή στις 4 Μαΐου και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις