Καρπούζι και πατάτα στην Ηλεία: Εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής
Καρπούζι και πατάτα στην Ηλεία: Εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής

Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αποδίδεται στο δυσανάλογο κόστος καλλιέργειας που φέτος εκτινάχθηκε και μόνο οι υψηλές τιμές μπορούν να σώσουν την παρτίδα.

Με το κόστος ανά στρέμμα να κυμαίνεται στα 1200 ευρώ και το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, να συνεχίζουν την ανοδική πορεία, δύσκολα θα βγει μεροκάματο για τους αγρότες και ακόμα πιο δύσκολα θα παραμένουν ενεργοί στα χωράφια.

Νέος αγρότης ο Κωνσταντίνος Αχαμνός αναφέρθηκε σε ένα “βουνό” προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χωράφι οι αγρότες. “Τα προβλήματα σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολα φέτος, είχαμε αρκετούς πάγους, γεγονός που δε βοήθησε σε παραγωγή κυρίως την πατάτα και τα πολύ πρώιμα καρπούζια.

Οι τιμές στην πατάτα ικανοποιητικές δεν είναι, διότι τα κοστολόγια έχουν ανέβει αρκετά, συγκριτικά με πέρυσι ένα στρέμμα κόστιζε γύρω στα 600 με 650 € και φέτος ξεπερνάει τα 1000 €. Διότι το πετρέλαιο έχει αυξηθεί, έχουν διπλασιαστεί τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, το ρεύμα αλλά και οι εργάτες που έχουν πάει φέτος 20 € περισσότερα την ημέρα από πέρυσι και δεν υπάρχουν. Υπάρχει έλλειψη. Το ίδιο ισχύει και για το καρπούζι. Στο καρπούζι έχουμε λιγότερη παραγωγή φέτος, κυρίως λόγω των παγετών.

Η τιμή στα πρώιμα καρπούζια δεν ήταν πολύ καλή, τώρα κάπως σταθεροποιήθηκε αλλά είναι κι αυτό χαμηλά. Τα κοστολόγια έχουν ανέβει υπερβολικά, το νάιλον έχει πάει 1 € το κιλό περισσότερο από πέρυσι, οι εργάτες στην συγκομιδή έπαιρναν περίπου 10 € πέρυσι και φέτος 18. Δεν υπάρχουν τώρα βέβαια εργάτες, δεν μπορούν να φορτώσουν, ζητούν την ημέρα παραγγελίες φορτηγά και δεν υπάρχει δυνατότητα. Γίνονται κάποια χαρτιά, να φέρουν εργάτες τώρα μετά από τρεις μήνες αλλά δεν ξέρουμε κι αν θα έρθουν. Αυτοί που υπάρχουν τώρα, φεύγουν για Ιταλία, γιατί εκεί τους βγάζουν κατευθείαν βίζα για ένα χρόνο. Όπως έχουν επίσης καλύτερες τιμές σε μεροκάματα. Εμείς δεν αντέχουμε να ανεβάσουμε κι άλλο τα μεροκάματα” σημείωσε.

Ο κ. Αχαμνός χαρακτήρισε το μέλλον αβέβαιο. “Πατάτες για του χρόνου είναι πολύ δύσκολο να βγουν με αυτές τις τιμές, διότι θα ανέβει και ο σπόρος αναγκαστικά, οι τιμές μένουν ίδιες με αποτέλεσμα το μέλλον του καρπουζιού και τις πατάτες να είναι αβέβαιο. Γιατί φέτος κάποιοι παραγωγοί θα μπουν μέσα και κάποια άλλοι απλώς θα βγάλουν τα έξοδα τους. Πώς να καλλιεργήσουν δηλαδή; Αν δεν υπάρχει κέρδος, δε γίνεται να καλλιεργήσεις. Βοήθεια από την πολιτεία δεν υπάρχει…”.

Από την πλευρά του ο αγρότης Διονύσης Παναγιωτόπουλος σχολίασε πως “… οι παραγωγοί παλιότερα ήταν καλά, πλέον όμως είναι χάλια τα πράγματα. Εργάτες δεν υπάρχουν, το κόστος της πατάτας είναι μεγάλο και η τιμή πώλησης χαμηλή. Εργάτες γης επίσης είναι πολύ δύσκολο να βρούμε. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Το μέλος της ΟΑΣΗ και παραγωγός Σωτήρης Μητσόπουλος αναφερόμενος στην καλλιέργεια της πατάτας τόνισε πως η συγκομιδή της πατάτας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ τα χρόνια προβλήματα συνεχίζουν να συμπιέζουν την καλλιέργεια. “Φέτος το κοστολόγιο ανά στρέμμα ξεπέρασε τα 1200 € ενώ πέρυσι ήταν 800€. Σε αυτό ευθύνεται η εγκληματική αύξηση των καυσίμων, των λιπασμάτων. Την περσινή χρονιά ένας τόνος λίπασμα κόστιζε 480 € περίπου ενώ φέτος 1200 € περίπου. Ειδικά στα λιπάσματα τα υδατοδιαλυτά, εκεί έγινε κυριολεκτικά πάρτι. Οι τιμές ανεξέλεγκτες και η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για τους αγρότες. Όποια αξία και να πήρε το προϊόν φέτος που δεν πήρε σχεδόν τίποτα βέβαια, εκμηδενίστηκε, από την ληστεία των πέντε – έξι εταιρειών που διαχειρίζονται τα λιπάσματα και τα καύσιμα στην Ελλάδα. Απλησίαστο το πετρέλαιο αυτή την περίοδο. Στα 2 €. Αυτές οι αυξήσεις ισοπεδώνουν τον φτωχό και μεσαίο αγρότη. Να μη μιλήσουμε για τα φυτοφάρμακα που είναι κι αυτά απλησίαστα” δήλωσε.

Αναφερόμενος στην τιμή της πατάτας τόνισε ότι “.. σήμερα στην λιανική πουλιέται στην Αθήνα από 80 με 90 λεπτά το κιλό. Τα συσκευαστήρια και οι έμποροι στην Αθήνα πουλάνε περίπου 50 λεπτά και από δω η πατάτα έφευγε στα 15 λεπτά τώρα έχει πάει στα 20 – 25, αλλά και πάλι δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Οι έμποροι κυριολεκτικά αυτή την περίοδο θησαυρίζουν στην πλάτη του παραγωγού”.

Μιλώντας για την καλλιέργεια του καρπουζιού, σχολίασε πως η εκτίναξη του κόστους έφερε μείωση της παραγωγής, ενώ όπως είπε, οι έμποροι και οι μεσάζοντες παίζουν παιχνίδια και καθορίζουν την αγορά. “Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας που οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν, ξεκίνησε το παιχνίδι το δικό τους. Όταν το καρπούζι ήταν στα 15, 17 και 18 λεπτά γινόταν πάρτι. Αγόραζαν συνέχεια. Τώρα που ανέβηκε η τιμή του, αρχίζουν το γνωστό τροπάρι ότι δεν υπάρχουν φορτηγά, ότι οι παραγγελίες είναι μειωμένες. Κοιτάζουν να πέσουν οι τιμές και να φορτωθεί στην πλάτη πάλι του παραγωγού όλο το υπόλοιπο κύκλωμα που διαχειρίζεται ένα προϊόν το οποίο εδώ στην Ηλεία τουλάχιστον άφηνε κάποτε ένα καλό μεροκάματο. Και μιλάμε για το καρπούζι. Το κόστος του καρπουζιού επίσης ξεπέρασε τα 1200 €. Που σημαίνει ότι με μία παραγωγή των 7 – 8 τόνων πρέπει να περάσει τα 25 λεπτά. Κάτω από 25 είναι χαμένη υπόθεση. Τα κοστολόγια του καρπουζιού πέρυσι ήταν γύρω στα 700 το πολύ 800 € και φέτος έπιασαν 500 € παραπάνω. Η κυβέρνηση έχει αφήσει κυριολεκτικά τον αυτόματο πιλότο στα κοράκια να διαχειρίζονται την τιμή δύο βασικών προϊόντων με τη μόνη διαφορά ότι τους λέει “γδάρτε τον παραγωγό αρκεί να μου πληρώσετε εμένα τον Φ.Π.Α.” Δηλαδή η πατάτα είναι προϊόν το οποίο με τα ψυγεία και με τις αποθήκες που υπάρχουν, μπορεί να διατηρηθεί πάνω από εξάμηνο. Αλλά πρέπει αυτοί να τα οικονομήσουν τώρα να το πάρουν φθηνά το προϊόν για να το πουλήσουν ακριβά. Είναι απλά τα πράγματα…” είπε ο κ. Μητσόπουλος.

Πηγή: ilialive.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις