Κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών η κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό


Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, ζητά την απόσυρση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί σαν προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος», με την οποία καταργείται η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων και αντικαθίσταται από μια απλή θεώρηση των Μελετών αυτών.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι η κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, αφού είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει υποβάθμιση του επιστημονικού επιπέδου των μελετών και θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε τεχνικά λάθη στο σχεδιασμό, σε αστοχίες έργων αλλά και σε οικονομικές ζημίες. 
Εξαιτίας της σπουδαιότητας του θέματος, η επιστολή του Επιμελητηρίου είχε ως αποδέκτες όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως ενόψει της ψήφισης της εν λόγω τροπολογίας.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίζει πως η λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις καθυστερήσεις των εγκρίσεων των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας, δεν μπορεί να είναι η υποβάθμιση και περιθωριοποίησή τους. Για το λόγο αυτό ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις