ΟΖΟΣΟΕΛ: Θανάτωση χιμπατζή, ο οποίος διέφυγε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
ΟΖΟΣΟΕΛ: Θανάτωση χιμπατζή, ο οποίος διέφυγε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το  2018 δυο (2) αιλουροειδή διέφυγαν από περιφραγμένο χώρο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και θανατώθηκαν.

Πριν λίγες ημέρες θανατώθηκε χιμπατζής στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, από τους υπευθύνους του, επειδή το ζώο κατάφερε να διαφύγει από τον χώρο φύλαξής του.

Τα δυο θλιβερά περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια εύλογα ερωτήματα όπως αν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει αδειοδοτηθεί από αρμόδια αρχή, εάν πληροί τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, αν έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές η νομιμότητα κατοχής και η προέλευση των ζώων, αν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των ζώων σύμφωνα µε την ΕΑΖΑ (European Association of Zoo and Aquarium) και τέλος αν υφίσταται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής δραπέτευσης ζώων.

Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρμόδιων Υπηρεσιών για την πλήρη διεύρυνση των πραγματικών περιστατικών θανάτωσης του άτυχου ζώου.

Πέρα αυτών, είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί ως σύστημα αξιών και αρχών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σεβασμός και η προστασία των ζώων.

Η αιχμαλωσία ενός ζώου είναι ένα γεγονός τραυματικό και δεν θα έπρεπε να γίνεται για κανένα λόγο.

Όσο ωραίο ενδιαφέρον και εμπλουτισμένο και αν γίνει ένα κλουβί , θα είναι πάντα ένα κλουβί. Και κανένα άγριό ζώο δεν είναι φτιαγμένο για να μείνει κλεισμένο σε ένα κλουβί στον ζωολογικό κήπο η οπουδήποτε αλλού.

Η απόφαση απαγόρευσης ίδρυσης και λειτουργίας ζωολογικών κήπων θα αποτελέσει γενναία απόφαση και δείγμα πολιτισμού.

Επίσης το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι πως προστατεύεται η άγρια ζωή όταν είναι εμφανές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι και κατ’ επέκταση ανεπαρκείς.

Είναι αδήριτη ανάγκη η διυπουργική και διεπιστημονική (κτηνίατρων , βιολόγων κτλ) συνεργασία αλλά και η αποτελεσματική δραστηριοποίηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία της αγρίας ζωής αλλά και την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών που διενεργείται από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις