Σήμα κινδύνου από τους παραγωγούς: Σε δύο χρόνια δεν θα παράγεται πρόβειο γάλα στην Ελλάδα
Σήμα κινδύνου από τους παραγωγούς: Σε δύο χρόνια δεν θα παράγεται πρόβειο γάλα στην Ελλάδα

Μπορεί η η κυβέρνηση να δεσμεύεται για την καταβολή άλλων 100 εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους της χώρας, αλλά, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αυτά «είναι ψίχουλα μπροστά στην ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή της ζωικής παραγωγής της Ελλάδας»!

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης, τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος, με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν σε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (ΠΟΠΑΓ), το κόστος παραγωγής είναι ασύμφορο για να συνεχίσει ο κτηνοτρόφος να παράγει, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν προχωρήσει στο σφάξιμο κοπαδιών, μιας και δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους.

Επισημαίνουν δε ότι το κόστος παραγωγής ενός κιλού πρόβειου γάλακτος ανέρχεται σε 1,65 ευρώ, ενώ η τιμή για τον παραγωγό φτάνει στα 1,30 ευρώ.

Ασύμφορη η παραγωγή

Τα στοιχεία για την εκτόξευση του κόστους των ζωοτροφών που ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, το τριφύλλι από 17 λεπτά έχει αυξηθεί στα 27 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά στα 35 λεπτά, το καλαμπόκι από 21 λεπτά στα 42 λεπτά, η σόγια από 40 λεπτά στα 65 λεπτά.

Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής της ενέργειας να διαμορφώνεται με αύξηση 100%. «Τα κόστη μας έχουν διαμορφωθεί έτσι που είναι ασύμφορο να παράγουμε το γάλα με αυτές τις τιμές. Σε σύγκριση με το 2021 βλέπουμε μία αύξηση 40% στο κόστος παραγωγής που αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην τιμή. Αυτή τη στιγμή σφάζονται κοπάδια και όταν μιλάμε για 680.000 τόνους πρόβειο γάλα πέρυσι, φέτος έχουμε 500.000 και η κατηφόρα είναι ασταμάτητη. Θα φτάσουμε μετά από δυο χρόνια να μην έχουμε πρόβειο γάλα στην Ελλάδα», επισήμανε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα larissanet.

Ελλείψεις σε γάλα

Από την πλευρά του  ο Θωμάς Καρυπίδης πρόεδρος του αγροδιατροφικού συλλόγου Παιονίας Νομού Κιλκίς υπογράμμισε ότι «το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλα μας στοιχίζει 1,65 λεπτά και πληρωνόμαστε με 1,30 με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Στον νόμο μας έχουμε μία απώλεια ζωικού κεφαλαίου 20% και στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε το 30%. Αυτό θα φέρει προβλήματα στην ελληνική αγορά γιατί η παραγωγή γάλακτος δεν θα είναι επαρκής για τις γαλακτοβιομηχανίες. Αν δεν πάρουν αποφάσεις να χρηματοδοτήσουν στην προβατίνα 25 ευρώ και στην αγελάδα 200 ευρώ αυτοί οι δυο κλάδοι θα εξαφανιστούν και το 2023 θα πέσουμε στο 50% του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις