ΗΠΑ: Η βιομηχανία λιπασμάτων σε κόντρα με τους αγρότες σχετικά με τις λύσεις για την κρίση
ΗΠΑ: Η βιομηχανία λιπασμάτων σε κόντρα με τους αγρότες σχετικά με τις λύσεις για την κρίση

Η βιομηχανία λιπασμάτων προσπαθεί να βρει λύσεις για τις τιμές των λιπασμάτων που έχουν ανέβει από το περασμένο φθινόπωρο, αλλά ορισμένες ομάδες υπεράσπισης των αγροτών ανησυχούν ότι οι προσπάθειες που γίνονται δεν αντιμετωπίζουν τον έλεγχο που ασκούσαν οι μεγάλες εταιρείες λιπασμάτων στην αγορά και τις επιπτώσεις των συνθετικών λιπασμάτων για το περιβάλλον.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την άνοιξη από το Fertilizer Institute, έναν οργανισμό που εκπροσωπεί και υποστηρίζει τη βιομηχανία λιπασμάτων, επισημαίνει διάφορα σημεία δράσης για νομοθέτες και αγρότες για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς λιπασμάτων και τη μεγιστοποίηση της χρήσης. Ο στόχος είναι να τεθούν αυτά τα στοιχεία δράσης ενώπιον όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών και ψηφοφόρων για να πιέσουν για ισχυρότερη νομοθεσία για τα λιπάσματα, σύμφωνα με τον Corey Rosenbusch, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου.

Το περασμένο φθινόπωρο, όταν αρχίσαμε να βλέπουμε σημαντικές αλλαγές στην αγορά, οι αγρότες ανησυχούσαν αρκετά για τις εισροές των καλλιεργειών και για το τι επρόκειτο να σήμαινε για την επερχόμενη περίοδο φύτευσης και την εποχή των καλλιεργειών τους», είπε ο Rosenbusch. «[Το Ινστιτούτο Λιπασμάτων] βγήκε στον δρόμο και επισκέφτηκε πολλούς αγρότες και ομάδες εμπορευμάτων για να τους ενημερώσει για το τι συμβαίνει στις αγορές και γιατί είδαμε τις τιμές να αυξάνονται».

Αυτές οι συνομιλίες οδήγησαν τον οργανισμό να συγκεντρώσει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις που αναφέρονται στο έγγραφο λύσεων πολιτικής.

Μεταξύ αυτών των λύσεων περιλαμβάνεται η κατάργηση των περιορισμών στις εξαγωγές λιπασμάτων στην Κίνα, η κατάργηση των εντολών εμβολίων σε Καναδά-ΗΠΑ. τα σύνορα για τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν λίπασμα και ενθαρρύνουν τους καλλιεργητές να υιοθετήσουν πρακτικές 4R Nutrient Stewardship – ένα πλαίσιο που βοηθά τους αγρότες να προσδιορίσουν πόση ποσότητα και τι είδους λίπασμα να χρησιμοποιήσουν, καθώς και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για εφαρμογή και πού στο αγρόκτημα .

Σύμφωνα με έναν συνήγορο του αγρότη, αυτές οι λύσεις δεν αντιμετωπίζουν αυτό που πιστεύει ότι είναι βασική αιτία αυτών των υψηλών τιμών: χειραγώγηση των τιμών από τον μικρό αριθμό εταιρειών λιπασμάτων που ελέγχουν τη βιομηχανία.

«Ο τρόπος με τον οποίο [αυτό το έγγραφο] προσεγγίζει το ζήτημα σαν να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη αποτυχία προσφοράς-ζήτησης στο λίπασμα αγνοεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το λίπασμα είναι τόσο θέμα συγκέντρωσης και αύξησης των τιμών όσο και διακοπής της προσφοράς », δήλωσε ο Joe Maxwell, πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης Farm Action.

Τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 75% της παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων και δύο εταιρείες ελέγχουν την πλειοψηφία της παραγωγής ποτάσας στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με έρευνα του Bureau of Economics και του Agricultural and Applied Economics Association. Μεταξύ 1984 και 2008, ο αριθμός των παραγωγών λιπασμάτων μειώθηκε από 46 σε 13.

Ενώ το Ινστιτούτο Λιπασμάτων δεν αναγνωρίζει αυτό το ζήτημα στο έγγραφό του, αντιμετωπίζεται από το USDA. Στις 17 Μαρτίου, μια ειδοποίηση από το USDA που ζητούσε δημόσια στοιχεία σχετικά με ένα έγγραφο με τίτλο «Access to Fertilizer: Competition and Supply Chain Concerns» δημοσιεύτηκε στο Federal Register. Η προθεσμία για σχολιασμό παρατάθηκε πρόσφατα έως τις 15 Ιουλίου.

«Το USDA δεσμεύεται να χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα στην αγορά λιπασμάτων», δήλωσε ο Andy Green, ανώτερος σύμβουλος για το πρόγραμμα Fair and Competitive Markets του USDA, σε δελτίο τύπου του USDA. «Η εύρεση τρόπων για την ενθάρρυνση βιώσιμων και ανεξάρτητων επιλογών για προμήθειες λιπασμάτων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επένδυση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις σε αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες για την ανοικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής, ασφαλούς και βιώσιμης οικονομίας».

Στα μέσα Μαρτίου, το USDA ανακοίνωσε σχέδια για τη διάθεση 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις στους αγρότες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους λιπασμάτων και την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού. Δύο μήνες αργότερα, ο υπουργός Τομ Βίλσακ ανακοίνωσε επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια που θα κατευθυνθούν στους αγρότες. Τα σχόλια από το έγγραφο που δημοσιεύεται στο Ομοσπονδιακό Μητρώο θα ενημερώσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτές οι επιχορηγήσεις.

«Υπάρχει σίγουρα χώρος για να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα για την προώθηση της ιδέας ότι η μακροπρόθεσμη λύση λιπασμάτων μας πρέπει να είναι η αυστηρή ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών στο αγρόκτημα και επομένως να μειώνει την ανάγκη των αγροτών για λίπασμα εξαρχής», δήλωσε ο Jesse Womack, ειδικός στην πολιτική διατήρησης. με τον Εθνικό Συνασπισμό Βιώσιμης Γεωργίας. «Αυτό σημαίνει όχι μόνο τη δημιουργία πρόσθετης εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, αλλά και την πραγματική μείωση της εξάρτησης των αγροτών από τα λιπάσματα».

Αν και είναι απίθανο να εξαλειφθεί τελείως η χρήση συνθετικών λιπασμάτων, είπε ο Womack, η μείωση της ποσότητας που χρησιμοποιείται είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι αγρότες μπορούν να είναι πιο ανθεκτικοί απέναντι στις υψηλές τιμές των λιπασμάτων.

Οργανισμοί όπως ο National Sustainable Agriculture Coalition και η Farm Action εργάζονται για να δημιουργήσουν κίνητρα στο Farm Bill του 2023 που θα ενθαρρύνει τη χρήση γεωργικών πρακτικών όπως η αμειψισπορά (καλλιέργεια διαφορετικών τύπων καλλιεργειών στην ίδια τοποθεσία), η κάλυψη καλλιεργειών που καλλιεργούν θρεπτικά συστατικά στη θέση τους. και κομποστοποίηση εκτός και εντός αγροκτήματος για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Οι εκπρόσωποι των λιπασμάτων δεν είναι τόσο πεπεισμένοι ότι η εξάρτηση μπορεί να μειωθεί. "Χωρίς λίπασμα, μπορείτε να διαγράψετε το 50% των αποδόσεων των καλλιεργειών και μιλάμε για τεράστια πείνα και ασφάλεια τροφίμων", δήλωσε ο Rosenbusch του Ινστιτούτου Λιπασμάτων. «Τώρα που [αυτό το ζήτημα] βρίσκεται μπροστά και στο επίκεντρο, συνειδητοποιούμε ότι το θεμέλιο της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας είναι η πρόσβαση στα λιπάσματα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις