Από τα χωράφια στους δρόμους: Κύμα διαδηλώσεων αγροτών εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη
Από τα χωράφια στους δρόμους: Κύμα διαδηλώσεων αγροτών εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη

Μαζικές, ανυποχώρητες και σκληρές κινητοποιήσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους παραλύουν την Ολλανδία ενώ οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν μαζικό χαρακτήρα, εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη όπως η Πολωνία και η Ιταλία προξενώντας ανησυχία για τις διαστάσεις του φαινομένου.

Οι παραγωγοί αντιδρούν στην κυβερνητική απαίτηση να χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα και να μειώσουν τα ζώα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που εισήχθησαν τον Ιούνιο για μείωση των επιβλαβών ενώσεων αζώτου έως το 2030

Έξαλλοι οι αγρότες, καθώς τα λόγια του υπουργού αντηχούν «κάποιοι αγρότες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους», πήραν τα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους, καταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία και παραλύοντας κυριολεκτικά την ολλανδική οικονομία.

Οι εξεγερμένοι αγρότες κατάφεραν μάλιστα να αιφνιδιάσουν την ολλανδική αστυνομία δίνοντας το πραγματικό ραντεβού των κινητοποιήσεων μία μέρα πριν από τα επίσημα καλέσματα, κλείνοντας τους δρόμους στα σύνορα με τη Γερμανία, μπλοκάροντας για πολλές ώρες την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο «Σίπχολ» του Άμστερνταμ και πολιορκώντας με τα κορμιά και τα τρακτέρ τους τις αποθήκες εφοδιασμού όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας!

Αμέσως μετά, Γερμανοί αγρότες ενώθηκαν με τους Ολλανδούς διαδηλωτές κλείνοντας τον δρόμο στα κοινά τους σύνορα.

Η ίδια η Γερμανία είδε τις ενώσεις των αγροτών της να αμφισβητούν την τροπολογία του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας. Ενώ στοχεύει στην επιτάχυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Βερολίνου, ο όμιλος θρηνεί ότι η τροπολογία δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη για την παραγωγή βιοαερίου.

«Είναι εντελώς ακατανόητο ότι εν μέσω αυτής της εκτεταμένης ενεργειακής κρίσης, μια βιώσιμη εγχώρια πηγή ενέργειας όπως το βιοαέριο περιορίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και βιομεθανίου», δήλωσε ο Bernhard Krüsken, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αγροτών στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα επιβαρύνοντας την ξηρασία που μαστίζει αυτό το διάστημα την Ιταλία, η πίεση των διαδηλώσεων των αγροτών αυξάνεται σε δρόμους σε αγροτικές περιοχές. Οι Ιταλοί αγρότες ξεσηκώθηκαν: “Δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε αγρότες! Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα!”, λένε.

Στην συνέχεια έστειλαν μια προειδοποίηση προς τους πολιτικούς: «Θα έρθουμε στην Ρώμη!».

«Έχουμε περίπου 30 τοις εκατό λιγότερη παραγωγή γάλακτος και περίπου 30-40 τοις εκατό λιγότερη παραγωγή σιτηρών και καλαμποκιού», δήλωσε ο Fabio Bonaccorso, εκπρόσωπος της εθνικής συνομοσπονδίας αγροτών της Ιταλίας Coldiretti. «Είναι μια στρατηγική απόφαση για το μέλλον η αντιμετώπιση αυτής της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για ένα νέο είδος άρδευσης και ένα νέο είδος καλλιέργειας».

Παράλληλα και οι Πολωνοί αγρότες διαμαρτύρονται στην Βαρσοβία ενάντια στις αγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων και της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από το εξωτερικό, παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής, αναφέρει ανταποκριτής του Sputnik.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας φωνάζοντας φωνές διαμαρτυρίας: «Φτάνει πια! Δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να μας κλέψουν!». και «Εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να πληρώσουμε την κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικοί!»

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις