Σκρέκας: To σχέδιο της Ελλάδας αν διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από Ρωσία
Σκρέκας: To σχέδιο της Ελλάδας αν διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από Ρωσία

Αναφορικά με τη μετάθεση του χρόνου καθορισμού των τιμολογίων ρεύματος για τις 25 Ιουλίου αντί για τις 10 του ίδιου μήνα,ο κ. Σκρέκας εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ:  «Σήμερα ξεκινάει η συντήρηση του βόρειου διαδρόμου (Νord Stream 1). Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δέκα ημέρα,  οι τιμές του φυσικού αερίου θα έχουν πτωτική τάση, εάν όμως δεν επανέλθει, θα έχουν ανοδική».

Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο

«Το πιο ακριβό φυσικό αέριο είναι το καθόλου φυσικό αέριο. Δηλαδή, η έλλειψη φυσικού αερίου θα κοστίσει πάρα πολύ και στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην ελληνική. Γι' αυτό υπάρχει τεράστιος προβληματισμός με τον βόρειο διάδρομο που μπαίνει σε συντήρηση σήμερα», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στον Nord Stream 1.

Το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης έχει δύο άξονες, την επάρκεια εφοδιασμού και τις προσιτές τιμές και δεν θα αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά τον χειμώνα, είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης:

  •     Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει προβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
  •     περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας
  •     Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη»
  • Λιγνίτης και ΑΠΕ

«Τα τρια τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας  σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη, αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

Οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση

Τις δύο πρώτες ημέρες ανακτήθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ από τα υπερέσοδα των παρόχων, από το νέο μηχανισμό που αποτελεί «τεράστια παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», είπε ο υπουργός. «Ανακτούμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μήνα και τα οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφονται στους καταναλωτές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «η Ελλάδα πήρε εξαίρεση από τον ευρωπαϊκό κανονισμό και εφαρμόζει δικό της μηχανισμό ανάκτηση υπερεσόδων. Τα χρήματα από το πλαφόν που έχουμε βάλει εμείς, μέχρι την τιμή της αγοράς, τα ανακτούμε και τα επιστρέφουμε».

Από 1η Αυγούστου σταματά ο μαθηματικός τύπος που διαμόρφωνε την τιμή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές υποχρεώνονται να δηλώνουν τον προηγούμενο μήνα ποια θα είναι η τιμή χρέωσης της ηλεκτρικής κιλοβατώρας και μετά το κράτος θα ανακοινώνει την επιδότηση, η οποία τον Ιούλιο είναι 20 λεπτά, ενώ δίνεται η δυνατότητα αλλαγής παρόχου αζημίως.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια»

Η ενεργειακή κρίση που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη από την πανδημία, θα κοστίσει πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία και η δυτική Ευρώπη έχουν το μεγάλο πρόβλημα καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, αντίθετα με την Ελλάδα, είπε ο υπουργός και υπενθύμισε:

«Πρώτος ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στο Σύμβούλιο της Ευρώπης έγκαιρα πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Τώρα βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα και οι δικές τους κοινωνίες και δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια ενώ απειλούνται ευάλωτα νοικοκυριά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις