ΗΠΑ: Άλμα-σοκ για τον πληθωρισμό, στο 9,1% τον Ιούνιο

Oι προσδοκίες των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως οδήγησαν σε πτώση των τιμών των εμπορευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του χαλκού, του σιταριού και του καλαμποκιού, μετά την απότομη αύξηση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι έμποροι λιανικής έχουν προειδοποιήσει για την ανάγκη έκπτωσης σε αγαθά, ειδικά είδη ένδυσης και οικιακής χρήσης, που δεν είναι συγχρονισμένα με τις προτιμήσεις των πελατών, καθώς οι δαπάνες μετατοπίζονται σε υπηρεσίες και μακριά από αγαθά και οι καταναλωτές ξοδεύουν υψηλές οικονομίες. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτές οι εξελίξεις θα μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές τους επόμενους μήνες.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994. Η επιβράδυνση της ζήτησης είναι το κλειδί για τον στόχο της Fed να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών σε μια οικονομία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα προσφοράς, αλλά η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ύφεσης.

Η Fed προσπαθεί επίσης να αποτρέψει τις εκτιμήσεις για στασιμοπληθωρισμό, καθώς τέτοιες μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενες. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να δει ξεκάθαρα στοιχεία ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται πριν επιβραδύνουν ή αναστείλουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που, μετά από δεκαετίες σταθερότητας τιμών, δεν είναι συνηθισμένοι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις