Η ΕΕ λέει ναι στην ισχυρότερη αγορά άνθρακα
Η ΕΕ λέει ναι στην ισχυρότερη αγορά άνθρακα

Ο νέος στόχος μείωσης των εκπομπών για τους τομείς που καλύπτονται από το ETS είναι μια μείωση κατά 63% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, πιο φιλόδοξη από τη μείωση κατά 61% που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτός από τις ταχύτερες περικοπές εκπομπών, η συνέλευση ψήφισε επίσης υπέρ της ταχύτερης σταδιακής κατάργησης των δωρεάν δικαιωμάτων και ορίων για τους χρηματοοικονομικούς κερδοσκόπους, μεταξύ άλλων.

Παρά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, η αγορά φαινομενικά δεν πείστηκε από τη συμφωνία, με τον άνθρακα της ΕΕ να μειώνεται κατά 4% στα 81,20 ευρώ ανά μετρικό τόνο (85,91 δολάρια ανά τόνο) μετά την ψηφοφορία.

Νέα ανώτατα όρια ρύπανσης

Οι ενημερώσεις θα διασφαλίσουν ότι το ETS του μπλοκ θα παραμείνει σύμφωνο με τον αυξημένο στόχο σε επίπεδο ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990. Η ευθυγράμμιση με το πακέτο Fit for 55 θα ενισχύσει τον συντελεστή γραμμικής μείωσης (LRF) - τον ρυθμό με τον οποίο μειώνεται το ανώτατο όριο στον αριθμό των δικαιωμάτων κάθε χρόνο - στο 4,4% το 2024, από 2,2% που είναι σήμερα. Το LRF θα αυξηθεί περαιτέρω σε 4,5% το 2026 και 4,6% το 2029.

Το ανώτατο όριο θα λάβει επίσης επαναφορά 70 εκατομμυρίων δικαιωμάτων το 2024 και 50 εκατομμυρίων δικαιωμάτων το 2026, σε σύγκριση με την εφάπαξ περικοπή της Επιτροπής κατά 117 εκατομμύρια δικαιώματα.

Λιγότερες δωρεάν άδειες

Οι νομοθέτες της ΕΕ υιοθέτησαν επίσης μια ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων, καθώς το μπλοκ εισάγει έναν μηχανισμό προσαρμογής συνόρων άνθρακα (CBAM) με στόχο να αποτρέψει τη λεγόμενη διαρροή άνθρακα. Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι μια σταδιακή μείωση από το 2027 έως το 2032, αντί της πρότασης της Επιτροπής από το 2026 έως το 2036.

Η σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων θα διασφαλίσει ότι το CBAM ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Θα έδινε επίσης κίνητρα στις βιομηχανίες να δράσουν νωρίτερα για τη μείωση των εκπομπών τους, βοηθώντας την ΕΕ να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκτεινε επίσης το πεδίο εφαρμογής του CBAM πέρα ​​από την πρόταση της Επιτροπής για τσιμέντο, ηλεκτρική ενέργεια, λιπάσματα, σίδηρο και χάλυβα και αλουμίνιο. Θα προστεθούν επίσης πολυμερή, οργανικές χημικές ουσίες και υδρογόνο. Τα δύο πρώτα θα υπόκεινται στην αξιολόγηση σκοπιμότητας της Επιτροπής.

Κλειστή πόρτα για κερδοσκόπους

Η εισροή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο EU ETS έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη για πρόσθετους μηχανισμούς σταθερότητας για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας. Η συνέλευση ψήφισε σήμερα υπέρ του περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά μόνο σε οντότητες συμμόρφωσης και χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους που ενεργούν για λογαριασμό οντοτήτων συμμόρφωσης.

Ωστόσο, προτού εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, η Επιτροπή θα χρειαστεί να παρουσιάσει μια εκτίμηση επιπτώσεων το επόμενο έτος που θα επιβεβαιώνει ότι ο περιορισμός των κερδοσκόπων δεν θα επηρεάσει τους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα.

Οι νομοθέτες της ΕΕ υποστήριξαν επίσης την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των τιμών, γνωστό ως άρθρο 29α. Στην πρόταση θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 29α εάν η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ για τους τελευταίους έξι μήνες είναι υπερδιπλάσια από τη μέση τιμή κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Επί του παρόντος, το άρθρο 29α εφαρμόζεται μόνο εάν η διαφορά είναι τριπλάσια. Εάν ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός θα απελευθερώσει περισσότερη προσφορά στην αγορά. Το Κοινοβούλιο πρόσθεσε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία η τάση των τιμών πρέπει να αποκλίνει από τα θεμελιώδη στοιχεία πριν ενεργοποιηθεί η πρόσθετη προσφορά.

Η έκθεση από έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τον επόπτη των αγορών, κατέληξε στο συμπέρασμα τον Μάρτιο ότι «δεν υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις στη λειτουργία της αγοράς άνθρακα της ΕΕ». Η BNEF βλέπει επίσης περισσότερα οφέλη σε μια σχετικά απεριόριστη ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα. Εάν θεσπιστούν όρια διακράτησης, δεν πρέπει να είναι τόσο αυστηρά ώστε να περιορίζουν τη ρευστότητα.

Ναυτιλία και απόβλητα για την πληρωμή των εκπομπών

Η ναυτιλία θα πρέπει να συμμορφώνεται με το ανώτατο όριο εκπομπών από το 2024. Το πεδίο εφαρμογής θα περιλαμβάνει ταξίδια εντός ΕΕ και τις μισές εκπομπές από ταξίδια εκτός ΕΕ από το 2024 έως το 2026. Οι εκπομπές από όλα τα ταξίδια θα καλύπτονται με πιθανές παρεκκλίσεις από το 2027. Ναυτιλία είναι ένας δύσκολος κλάδος που είναι πιθανό να έχει υψηλή ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να ανεβάσουν τις τιμές του άνθρακα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να συμπεριλάβει και αέρια θερμοκηπίου πέρα ​​από τον άνθρακα, όπως το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, και θα ήθελε επίσης να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής ώστε να συμπεριλάβει την αποτέφρωση αστικών απορριμμάτων από το 2026.
Τα νοικοκυριά και οι ιδιωτικές συγκοινωνίες έχουν διαμορφωθεί προς το παρόν

Η πρόταση Fit for 55 περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός χωριστού συστήματος εμπορίας εκπομπών για κτίρια και μεταφορές από το 2024. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίεσε να συμπεριληφθεί μόνο το εμπορικό μέρος αυτών των τομέων. Τα σπίτια και τα ιδιωτικά οχήματα δεν θα είναι μέρος του προγράμματος πριν από το 2029. Θα δημιουργηθεί Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος για τη στήριξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές των νέων τομέων.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της αναμενόμενης αντίδρασης από τα νοικοκυριά λόγω της πιθανής επιβάρυνσης του υψηλού κόστους στους τομείς που θα συμπεριληφθούν. Η πιθανότητα υψηλού κόστους έχει επιδεινωθεί από το τρέχον περιβάλλον των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Περισσότερες διαπραγματεύσεις πριν καταλήξουμε σε συμφωνία

Το πακέτο Fit for 55 θα χρειαστεί ακόμα τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από την έναρξη των τριμερών συνομιλιών, κατά τις οποίες το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα οριστικοποιήσουν τα νομοσχέδια σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το Συμβούλιο των κρατών μελών, με επικεφαλής τη Γαλλία, αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις