Τουρκία: Τιμές-σοκ σε βασικά είδη - Έως και 614% πάνω λεμόνια και πατάτες
Τουρκία: Τιμές-σοκ σε βασικά είδη - Έως και 614% πάνω λεμόνια και πατάτες

 Το υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφορικών σε συνδυασμό με τον μακρύ χειμώνα φέτος στην Τουρκία έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές 4 βασικών αγροτικών προϊόντων: πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες και λεμόνια "βλέπουν" αυξήσεις στον πάγκο από κυμαίνονται από 100% έως και 614% σε σύγκριση με το 2021.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, οι πατάτες από 70 κουρούς/κιλό που πωλούνταν κατά μέσο όρο πέρυσι, φέτος τιμολογούνται στις 5 λίρες και τα κρεμμύδια από 60 κουρούς/κιλό το 2021 τιμολογούνται επίσης στις 5 λίρες. Στους πάγκους της λαϊκης, οι πατάτες φτάνουν να πωλούνται στις 12,95 λίρες το κιλό και τα κρεμμύδια προς 9,75 λίρες/κιλό.

Εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι παραγωγοί θα έχουν δυσκολία και φέτος στην καλλιέργεια της πατάτας και των λεμονιών, με τις τιμές να παραμένουν υψηλές και μετά το καλοκαίρι. Το κόστος μεταφοράς έχει αυξηθεί κατά 1 με 1,5 λίρα το κιλό.

Όπως ανέφερε το ίδιο ρεπορτάζ, οι αγρότες φοβούνται μήπως δεν πάρουν τα χρήματά τους πίσω. "Το λεμόνι, το κρεμμύδι και η πατάτα είναι βασικά είδη διατροφής. Η αύξηση της τιμής τους ταρακουνάει τους πάντες", ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτοπαραγωγών Yuksel Tavşan.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι αγρότες στρέφονται προς την ντομάτα, αλλά δεν αναμένει μεγάλη πτώση των τιμών. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα με τα λεμόνια, που, όπως λέει, η τιμή τους έχει εκτοξευθεί αφενός λόγω του πάγου που κατέστρεψε πολλές καλλιέργειες και αφετέρου λόγω "του αυξημένου κόστους που οδήγησε πολλούς καλλιεργητές να κόψουν τα δέντρα και να ασχοληθούν με άλλα προϊόντα". Επιπλέον υπάρχει στροφή από τις καλλιέργειες θερμοκηπίου στις καλλιέργειες υπάιθρου.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει σκαρφαλώσει περίπου στο 80%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις