Σήμα κινδύνου στην αγορά γάλακτος - Φόβοι για ελλείψεις και νέες ανατιμήσεις
Σήμα κινδύνου στην αγορά γάλακτος - Φόβοι για ελλείψεις και νέες ανατιμήσεις

Το «καμπανάκι» για τη μειωμένη παραγωγή φέτος, έχουν ήδη κρούσει μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά. Tα προβλήματα με τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές ξεκίνησαν από το περασμένο φθινόπωρο αλλά έγιναν ακόμη εντονότερα μετά την αναταραχή που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα δύσκολη περιγράφει στο CNN Greece την κατάσταση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος επισημαίνοντας ότι εγχώρια παραγωγή φέτος εμφανίζεται μειωμένη κατά 3% έως 5%. Όπως εξηγεί λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν ωστόσο και οι παραγωγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη με αποτέλεσμα η προμήθεια από αγορές του εξωτερικού να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Καθώς όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση δεν βελτιώνεται, κάθε χώρα επιδιώκει να κρατά την παραγωγή για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.

Ακόμη όμως και όταν υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής, οι τιμές στις οποίες αγοράζουν τελικά οι επιχειρήσεις είναι στα ύψη, όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος. Με δεδομένο μάλιστα ότι η χώρα μας έχει αυτάρκεια κατά 50% σε αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο το εισάγει από άλλες χώρες γίνεται σαφές το μέγεθος του προβλήματος.

Οι επερχόμενες ανατιμήσεις

Η πρώτη επίπτωση από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ήδη βλέπουν οι καταναλωτές στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ είναι η άνοδος στις τιμές. Μεσοσταθμικά η αυξήσεις υπολογίζονται ήδη στο 15% ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του κλάδου για ελλείψεις το επόμενο διάστημα, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις.

Φυσικά το ζήτημα δεν αφορά μόνο στο γάλα αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως τυροκομικά, κρέμα γάλακτος κτλ. Μάλιστα επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με την εστίαση και χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από γάλα, ήδη παρατηρούν τα πρώτα προβλήματα, όπως επισημαίνουν στo CNN Greece.

Σημειώνεται ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος επεσήμανε στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, Χρήστος Τσόλκας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας με μία σειρά από μέτρα.

Κατά τη διάρκεια άλλωστε της πρόσφατης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων τόσο ο κ. Τσόλκας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Θανάσης Παπανικολάου είχαν επισημάνει το πρόβλημα των ελλείψεων σε γάλα για την εταιρεία.

Πηγή: CNN

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις