ΠΟΓΕΔΥ: «Ο παραλογισμός των δήθεν οικολογούντων και των τοπικών παραγοντίσκων»
ΠΟΓΕΔΥ: «Ο παραλογισμός των δήθεν οικολογούντων και των τοπικών παραγοντίσκων»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε θεατές ενός θεάτρου του απόλυτου παραλογισμού, που έχουν στήσει κάποιοι δήθεν οικολογούντες και ξεπεσμένοι πρώην επαναστάτες, οι οποίοι εναγωνίως αποζητούν λίγα λεπτά δημοσιότητας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αναφερόμαστε σε κάποιους, είτε περιθωριακούς είτε παραγοντίσκους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους και πιθανώς και κομματικής υποχρέωσής τους, προσπαθούν να εμποδίσουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο οι Δασικές Υπηρεσίες για να καθαρίσουν από την κρίσιμη καύσιμη ύλη τα δάση της χώρας μας, να συντηρήσουν και να κάνουν πλήρως προσβάσιμους τους δασικούς δρόμους, να συντηρήσουν και να καθαρίσουν τις αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Αποκορύφωμα αυτών των τραγελαφικών καταστάσεων αποτέλεσαν οι πρόσφατες άναρθρες κραυγές και ανακοινώσεις για το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, στον Υμηττό, στη Βούλα και στη Βάρκιζα.

Και ενώ τόσα χρόνια με ύφος δικαστή κατηγορούσαν τις Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες υποστελεχωμένες και διαλυμένες είχαν ξεχαστεί στα φέουδα των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ότι δεν υλοποιούσαν κανένα έργο πρόληψης στα δάση μας, φέτος που αντικειμενικά οι καθετοποιημένες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Δασικές Υπηρεσίες, της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Δασών και υπό τις οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, προσπαθούν κάθε μέρα να προλάβουν το χρόνο και να εκτελέσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ένα τεράστιο έργο πρόληψης σε όλη τη χώρα, που για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο θα ξεπεράσει τα 80.000.000 ευρώ, προσπαθούν να τις εμποδίσουν. Έπρεπε να ασχοληθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός για να δώσει λύση στο καρκίνωμα της υπαγωγής των Δασικών Υπηρεσιών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενάντια στους μανδαρίνους του Υπουργείου Εσωτερικών που τώρα που ορφάνεψαν από Γεωτεχνικούς ονειρεύονται να καταστρέψουν τις γεωπονικές υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ., ευτυχώς που ο Πρωθυπουργός γνωρίζει και σε πείσμα τους θα σπάσει και την ομηρία των εναπομενουσών Διευθύνσεων Αγροτικών Υποθέσεων. Οι ίδιοι βγάζουν ανακοινώσεις για δήθεν οικοπεδοποιήσεις των δασών λόγω των έργων ή για ανυπαρξία κινδύνου πυρκαγιάς στα περιαστικά δάση και επομένως δεν χρειάζονται τα έργα πρόληψης, καλούν την αστυνομία για να σταματήσουν τα συνεργεία που δουλεύουν συνεχώς και γενικά προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να σταματήσουν αυτά τα έργα.

Όλα τα παραπάνω θα μας προκαλούσαν μόνο γέλια για τους γραφικούς της εφήμερης δημοσιότητας, αν δεν είχαμε συνεχώς στο μυαλό μας τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, με όλα τα τραγικά αποτελέσματα των δασικών πυρκαγιών.

Είναι γεγονός ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που από πλευράς της πολιτείας γίνεται επιτέλους σοβαρή επένδυση στην πρόληψη σε διάφορα επίπεδα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα έργα πρόληψης που εκτελούνται σχεδόν στο σύνολο των κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας. Αναφερόμαστε στην ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία που έχει ξεκινήσει στο πεδίο μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, έχοντας μέχρι τώρα μόνο θετικά αποτελέσματα σε δύσκολες δασικές πυρκαγιές, όπως ενδεικτικά στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στο Πόρτο Γερμενό, στη Σάμο και στο Ρέθυμνο. Αναφερόμαστε στη συμμετοχή των δασικών υπαλλήλων σε όλα τα όργανα προληπτικού ελέγχου στην ύπαιθρο. Αναφερόμαστε στην πρόθεση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να ενισχύσει με 300 νέα οχήματα τις δασικές υπηρεσίες από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», καθώς και στη συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την τροφοδοσία με καύσιμα από τα πρατήρια της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αναφερόμαστε στη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιτέλους εκκίνηση της διαδικασίας στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών με 500 μόνιμους υπαλλήλους (κυρίως Δασολόγους) αλλά και με ΙΔΟΧ αντίστοιχων ειδικοτήτων στις επικίνδυνες περιοχές.

Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να το πούμε : επιτέλους κάτι άρχισε να κινείται προς τη θετική πλευρά. Δεν ονειροβατούμε και δεν περιμένουμε ότι θα σταματήσει η μεσογειακή χώρα μας, εν μέσω κλιματικής κρίσης, να έχει δασικές πυρκαγιές.

Τις τραγικές καταστροφές δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.

Για το σκοπό αυτό η ΠΟΓΕΔΥ, ήδη σε συνεργασία με τους Νομικούς της, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να τελειώσει μια και καλή αυτό το θέατρο του παραλόγου και να προασπίσει τα μέλη της.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις