Έργα ανάπλασης του κέντρου της Κοζάνης θα στηριχθούν από το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους
Έργα ανάπλασης του κέντρου της Κοζάνης θα στηριχθούν από το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) ανακοίνωσε τα 18 έργα συμμετοχής των πολιτών, τα οποία επελέγησαν να λάβουν στήριξη στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας του ΕΙΤ για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Τα έργα που προτάθηκαν από πολίτες και τα οποία φιλοδοξούν να βρουν τοπικές λύσεις σε τοπικά προβλήματα, θα ενταχθούν στο μεγαλύτερο σύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη, ενώ το καθένα θα λάβει από 15.000 ως 45.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα στηριχθεί η δοκιμή τους και η εφαρμογή τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους είναι η αίσθηση της κοινότητας και το ότι θέτει τους πολίτες στο επίκεντρο.  Με τη στήριξη του ΕΙΤ, 18 έργα των οποίων ηγούνται πολίτες από 14 χώρες θα αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις που επηρεάζουν τις τοπικές κοινότητες, από την κλιματική αλλαγή ως την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Εύχομαι σε όλες τις συμμετοχές καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους να επιφέρουν αλλαγές στην πράξη, για μια πιο οικολογική και συμπεριληπτική Ευρώπη.» 

Τα 18 έργα που επελέγησαν ανάμεσα σε πάνω από 100 προτάσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα,  όπως η στήριξη και η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινότητες μέσω της τέχνης, ο αστικός μετασχηματισμός, η ανάπλαση λιμενικών εγκαταστάσεων κ.ά. Τα έργα θα υλοποιηθούν στις εξής χώρες: Σλοβενία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Μάλτα, Γαλλία, Ρουμανία, Ουκρανία, Πολωνία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ιταλία και Λετονία.

Από την Ελλάδα επελέγη για χρηματοδότηση το έργο ανάπλασης του κέντρου της Κοζάνης και αναβάθμισης των χώρων πράσινου, το οποίο πραγματοποιείται με συμμετοχή των πολιτών.

Το ΕΙΤ στηρίζει την αποστολή του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους που είναι η αξιοποίηση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και του ντιζάιν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με σεβασμό στον πλανήτη, και κινητοποιεί το πανευρωπαϊκό του οικοσύστημα για να τονώσει την καινοτομία μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους με 5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-2022. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις