ΟΟΣΑ: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύουμε για να αγοράσουμε μια κατοικία 100 τμ;
ΟΟΣΑ: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύουμε για να αγοράσουμε μια κατοικία 100 τμ;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία ένα μέσο νοικοκυριό για να αγοράσει μια μέση κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων στην Ελλάδα θα πρέπει να εργάζεται 13 χρόνια. Δηλαδή, για να καταφέρει να αποκτήσει το συγκεκριμένο ακίνητο θα πρέπει να διαθέσει το σύνολο των εισοδημάτων που απέκτησε δουλεύοντας 13 χρόνια.

Την ίδια ώρα ένα μέσο νοικοκυριό στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει μια κατοικία 100 τμ. θα πρέπει να εργάζεται 4 χρόνια και 1 μήνα για να μπορέσει να αγοράσει το ίδιο ακίνητο.

Έκθεση του ΟΟΣΑ (Housing taxation in OECD countries) αποκαλύπτει το υψηλό κόστος απόκτησης στέγης στη χώρα μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι». Σύμφωνα με την έκθεση, η  Ελλάδα να καταλαμβάνει την 6η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά τη Νέα Ζηλανδία, την Κορέα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστραλία.

Ειδικότερα, η αγορά μιας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων το 2020 αντιστοιχούσε στα εισοδήματα  13 ετών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού όταν το 2000 το νοικοκυριό θα έπρεπε να διαθέσει εισοδήματα 11,7 ετών για να αποκτήσει την ίδια κατοικία. Στην  κορυφή της λίστας βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία όπου το μέσο νοικοκυριό θα πρέπει να διαθέσει εισοδήματα 18,7 ετών για την αγορά μιας κατοικίας 100 τμ. και ακολουθούν η Κορέα με εισοδήματα 16,6 ετών, η Ιρλανδία με 16,1, το Λουξεμβούργο με 15,8 και η Αυστραλία με 14,4. Η ευκολότερη συγκριτικά αγορά κατοικίας καταγράφεται στις ΗΠΑ όπου χρειάζονται τα εισοδήματα 4,1 ετών και ακολουθούν η Λιθουανία με 6,5, η Φινλανδία με 6,7, η Ιαπωνία με 7,5, η Νορβηγία με 7,8 και η Ιταλία με  εισοδήματα 8,7 ετών.

Αν και καταγράφεται υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (72%) η αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και λιγότερο προσιτή την απόκτηση κατοικίας, ιδιαίτερα για τους νεότερους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις