Σε απόγνωση οι αγρότες στην Ολλανδία με το σχέδιο για τη μείωση στις εκπομπές αζώτου και αμμωνίας
Σε απόγνωση οι αγρότες στην Ολλανδία με το σχέδιο για τη μείωση στις εκπομπές αζώτου και αμμωνίας

Όπως όλοι οι Ολλανδοί αγρότες, ο Γιαν Αριε Κουρεβααρ βρίσκεται σε σύγχυση. Αυτός ο γαλακτοπαραγωγός είναι συντετριμμένος από το σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αζώτου και αμμωνίας κατά 50% έως το 2030, προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Είναι επικεφαλής της φάρμας 120 αγελάδων σε 950 στρέμματα και δεν ξέρει τι να κάνει.

«Το αγρόκτημά μου μετατρέπεται σε βιολογικό αγρόκτημα. Οπότε θα μπορούσατε να πείτε: Εντάξει, τα κάνετε όλα σωστά. Αλλά ακόμα, έχω μεγάλες αμφιβολίες. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν αρκετό. Έτσι, για μένα νομίζω ότι έχω κάνει καλά πράγματα, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετό. Και κάθε αγρότης δεν ξέρει σήμερα αν έκανε αρκετά ή όχι», μας είπε.

Με 53.000 αγροκτήματα και εντατική παραγωγή, οι Κάτω Χώρες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Το 10% της εθνικής οικονομίας εξαρτάται από αυτόν τον τομέα. Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 70% ή και περισσότερο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι το τέλος του δρόμου για ορισμένους αγρότες που θα πρέπει να μειώσουν την κτηνοτροφία τους, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα εκπομπής αζώτου λόγω της κοπριάς και των τεχνητών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται.

«Κάθε αγρότης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την απαλλοτρίωση αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι μια ηλίθια κατάσταση. Επομένως, δεν κοιτάζουν εμένα, αλλά τη συνολική μείωση του αζώτου. Και ένας αλγόριθμος καθορίζει έναν χάρτη που λέει: "Εντάξει, λοιπόν, Jan Arie, θα πρέπει να μειώσεις 47%, και ένας άλλος αγρότης 70% και ένας άλλος αγρότης 95%», εξηγεί.

Οι διαδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες για να καταγγείλουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Ορισμένες οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Η κύρια ένωση αγροτών, η LTO, έχει πάρει αποστάσεις από αυτές τις εκρήξεις, αλλά αμφισβητεί το σχέδιο της κυβέρνησης.

 

«Η κυβέρνηση έχει μη ρεαλιστικούς στόχους, η μείωση κατά 50% το 2030 θα πλήξει το μέλλον της γεωργίας στις Κάτω Χώρες, αλλά και το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό μέλλον της ολλανδικής υπαίθρου γενικότερα», λέει ο Γουίτσε Σονεμά, εκπρόσωπος της LTO (της κύριας ολλανδικής αγροτικής ένωσης).

Υπάρχουν φόβοι ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να προαναγγείλει άλλες ανακοινώσεις για τη μείωση των εκπομπών σε διάφορους τομείς, όπως η αεροπορία, οι μεταφορές ή η οδοποιία.

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις