Αθανασιάδης: Στην περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να υπάρχουν περισσότερα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ
Αθανασιάδης: Στην περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να υπάρχουν περισσότερα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

Τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) ΠΕ Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας,  κ. Παναγιώτη Καλφούντζο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Σταυρίδη, επισκέφθηκε και συνομίλησε μαζί τους, ο δημοσιογράφος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας και συνιδρυτής της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης, με αφορμή την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα πιστοποίησης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων της Θεσσαλίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόσκληση που αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από τους δικαιούχους φορείς, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ.

Όπως ανέφεραν οι κ.κ. Καλφούντζος και Σταυρίδης, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 37 του ν. 4384/2016 (ΦΕΚ 78Α'), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών και Συνεργατικά Σχήματα και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Παραγωγής και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων, που έχουν την έδρα τους σε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί από 1-12-2022 έως 31-12-2024, με την υποβολή των αιτήσεων να ολοκληρώνεται στις 30-10-2022.

 

Αναφορικά με το ποσό της επιχορήγησης, το οποίο αφορά σε επιλέξιμες πραγματικές δαπάνες, τα στελέχη της ΔΑΟ Λάρισας επεσήμαναν ότι αυτό ορίζεται σε:

  • Έως 4.000 €, για τη σύνταξη τεχνικών φακέλων για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).
  • Έως 7.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Φυτικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
  • Έως 12.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Ζωικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

 

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασιάδης υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ 20 προϊόντα, που αφορούν φρούτα, ελιές, τυριά, προϊόντα κρέατος και κρασιά, ενώ μέσω του σχετικού προγράμματος, μπορούν να ενταχθούν επιπρόσθετα προϊόντα στην Π.Ε. Λάρισας, όπως το κεράσι και τα μήλα της Αγιάς, το Αχλάδι του Τυρνάβου, τα αμύγδαλα του Συκουρίου και της Ελασσόνας, τα σκόρδα του Πλατυκάμπου, τα καρύδια της Ελασσόνας, τα ρεβίθια των  Φαρσάλων, τα κάστανα στην περιοχή της Αγιάς και Αμπελακίων, τα ακτινίδια και μια σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων.

 

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και της ΠΑΚ Θεσσαλίας, η κατοχύρωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των ΠΟΠ/ΠΓΕ  αγροτικών προϊόντων και η συμπερίληψή τους στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της παραγωγικής, της πολιτιστικής και της περιβαλλοντικής ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην προστασία του εισοδήματος των παραγωγών, με την διακριτή ταυτότητα και σήμανσή τους προς όφελος και των καταναλωτών.

 

Τέλος ο κ. Αθανασιάδης προέτρεψε τους αγροτικούς φορείς αλλά και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να προστρέξουν, χωρίς τοπικιστικές αντιλήψεις,  ώστε να μπορέσουν να πιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά προϊόντα  τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όσο και ευρύτερα  της περιφέρειας Θεσσαλίας, για το καλό του τόπου αλλά και των παραγωγών της θεσσαλικής γης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις