Η Αίγυπτος ακυρώνει συμβόλαια για 240.000 τόνους λανθάνοντος ουκρανικού σίτου
Η Αίγυπτος ακυρώνει συμβόλαια για 240.000 τόνους λανθάνοντος ουκρανικού σίτου

Η Αίγυπτος ακύρωσε συμβόλαια για συνολικά 240.000 τόνους ουκρανικού σιταριού που είχε κλείσει ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της για παράδοση Φεβρουαρίου και Μαρτίου αλλά δεν φορτώθηκε ποτέ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο άτομα με γνώση της είπε το θέμα.

Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων της Αιγύπτου (GASC) απάλλαξε τις εμπορικές εταιρείες που προμηθεύουν τα τέσσερα εκφορτωμένα φορτία, τη Nibulon και την Inerco, από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, ανέφεραν οι δύο πηγές, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρήτρα ανωτέρας βίας στα συμβόλαια της GASC, σύμφωνα με το reuters.

Η ανωτέρα βία είναι μια ρήτρα στις συμβάσεις που απαλλάσσει τα μέρη από την ευθύνη λόγω μη ελεγχόμενων γεγονότων. Η GASC είχε προηγουμένως χορηγήσει στους εμπορικούς οίκους παράταση για την παροχή των φορτίων, εάν χρειαζόταν από άλλη προέλευση.

 

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων της Μαύρης Θάλασσας που μπλοκαρίστηκαν από τον πόλεμο. Δεν ήταν σαφές εάν οι συμβάσεις GASC είχαν ακυρωθεί πριν συμφωνηθεί η συμφωνία για την επανέναρξη της ναυτιλίας.

Η Αίγυπτος, συνήθως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις αποστολές σιταριού της Μαύρης Θάλασσας που διακόπηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις προμήθειες σιταριού, αγοράζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους τον Ιούλιο μέσω διαγωνισμών και άμεσων αγορών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα στρατηγικά της αποθέματα.

 

Τα τέσσερα ακυρωθέντα φορτία αγοράστηκαν τον Δεκέμβριο σε τιμές που κυμαίνονταν μεταξύ 346 και 360 δολαρίων ανά τόνο, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής, είχαν δηλώσει τότε οι έμποροι. Αφού ο πόλεμος επιτάχυνε τις αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών, η GASC πλήρωσε έως και 494,25 δολάρια ανά τόνο σιταριού τον Απρίλιο.

Το πέμπτο φορτωμένο φορτίο έχει κολλήσει στο λιμάνι Chornomorsk της Ουκρανίας, αλλά αναμένεται να αποπλεύσει μόλις λάβει το πράσινο φως από τους λιμενικούς, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη που θα επιβλέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με το πρώτο φορτίο να αναμένεται να αναχωρήσει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εντός ημερών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις