Συμψηφισμός ενισχύσεων με την επιστρεπτέα – Σε αναβρασμό οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω της πανδημίας, βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, διότι συμψηφίζονται τα χρήματα των ενισχύσεων με αυτά της επιστρεπτέας προκαταβολής!

Μάλιστα προ ημερών «βγήκαν» τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός και εκνευρισμός λόγω της επιπλέον μείωσης τους εισοδήματός τους.

Αντίκρισαν συγκεκριμένα στους λογαριασμούς τους μέρος των χρημάτων ή και όλο το ποσό να έχουν συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή και μάλιστα με ποσά όχι τα οποία έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ ως χρέος, αλλά με ποσά που αποτελούν μη επιστρεπτέα ενίσχυση!

Με δυο λόγια οι αγρότες ναι μεν δεν εισπράττουν τα χρήματα της ενίσχυσης, αλλά επιπλέον πρέπει να καταβάλλουν δόσεις της επιστρεπτέας στην Εφορία, την στιγμή μάλιστα που επί του θέματος δεν είχαν καμία ενημέρωση, όταν υπέβαλαν τις αιτήσεις για τις οποίες επωμίστηκαν κόστη και αμοιβές τρίτων.

Καλούνται δε έως 29/7 να πληρώσουν εφάπαξ ή να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας, με κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση να βρεθούν μη ενήμεροι φορολογικά.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης μιλώντας για το θέμα στη «Σ» τόνισε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Έγινε σε ό,τι αφορούσε τις κοροενισχύσεις. Όταν έδωσαν επίσης τα 70 ευρώ για τις ελιές καλαμών συμψηφίστηκαν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, δεν γίνεται όμως το ίδιο όταν πρόκειται για τα χρωστούμενα του ΕΛΓΑ  με τις αποζημιώσεις, πράγμα που απαιτούμε εμείς. Από την άλλη πλευρά, για τις όποιες ενισχύσεις δίνονται υπάρχουν παρακρατήσεις σε σχέση με τις επιστρεπτέες.

Οι επιστρεπτέες φωνάζουμε πως δεν πρέπει να επιστρέφονται για να στηριχτεί άμεσα ο αγροτικός κόσμος, εξαιτίας του μεγάλου κόστους παραγωγής, το μεγάλου κόστους του πετρελαίου και του ρεύματος. Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους αγρότες παρακρατεί ή συμψηφίζει οφειλές που υπάρχουν. Τρανταχτό παράδειγμα είναι πως οι ασφαλιστικές εισφορές, αυτά που χρωστάμε για τον ΟΓΑ πάνε κατ’ευθείαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. Είμαστε κατά και επιμένουμε πως οι επιστρεπτέες πρέπει δεν πρέπει να επιστρέφονται, για να σταθεί όρθιος ο αγροτικός τομέας».

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου στη Βουλή

Για το θέμα μάλιστα κατέθεσε ερώτηση ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:

«Αντιμέτωποι με νέα προβλήματα βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας που βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να συρρικνώνεται.

Πολλοί αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ήδη μάλιστα τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όπως οι κλημεντίνες, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών, οι αγρότες είδαν με έκπληξη ότι μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και μάλιστα είχε συμψηφιστεί όχι με τα ποσά της επιστρεπτέας που τους έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία ως χρέος, αλλά με τα ποσά που αποτελούν μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Δηλαδή οι αγρότες αφενός δεν εισπράττουν τις ενισχύσεις και αφετέρου καλούνται να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας στην Εφορία. Για το γεγονός αυτό, καμία ενημέρωση δεν είχαν όταν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, για την υποβολή των οποίων μάλιστα επωμίστηκαν κόστη και αμοιβές τρίτων.

Με τα δεδομένα αυτά, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί διπλά χαμένοι, σε εμφανώς δυσμενέστερη θέση από οποιονδήποτε άλλο δικαιούχο επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού εντέλει επιστρέφουν το σύνολο της επιστρεπτέας αλλά και ούτε εισπράττουν ενισχύσεις.

Καλούνται δε έως 29/7 να πληρώσουν εφάπαξ ή να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας, με κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση να βρεθούν μη ενήμεροι φορολογικά. Και τούτο μάλιστα, τη στιγμή που υποτίθεται ότι τόσο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και οι λεγόμενες κορωνοενισχύσεις είχαν ως στόχο την οικονομική ελάφρυνσή τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Πώς θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο συμψηφισμός της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης (κορωνοενίσχυσης) με τις επιστρεπτέες προκαταβολές;

2) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά τη μη είσπραξη των ενισχύσεων αλλά και τη βεβαίωση της επιστρεπτέας ως οφειλής στην ΑΑΔΕ»;

Πηγή: Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις