Αγρότες: Πότε θα δοθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου
Αγρότες: Πότε θα δοθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

«Στο πετρέλαιο κίνησης, εδώ και τέσσερις μήνες, υπάρχει έκπτωση 15 λεπτά στην αντλία. Για πρώτη φορά μετά το 2015 η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Για τις αυξήσεις στα αγροεφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές) παραδέχτηκε ότι το πρώτο τρίμηνο μετά τη ρωσική εισβολή όντως υπήρξε διπλασιασμός στις τιμές, υποστηρίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αποκλιμάκωση: «Οι πρώτες ύλες έρχονται από Ρωσία και Ουκρανία. Υπάρχει διπλασιασμός των τιμών. Παρατηρείται σχετική αποκλιμάκωση».

Εκτίμησε δε, ότι όπως συμβαίνει με τα σιτηρά, θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στα αγροεφόδια. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους δήλωσε ότι «από το φθινόπωρο κατεβάσαμε το ΦΠΑ στα αγροεφόδια από το 13% στο 6% και ταυτόχρονα έχουν γίνει πολλές ενέργειες στο κόστος της ενέργειας και στο πετρέλαιο».

Ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι η παρέμβαση από τον Ιούλιο θα φτάνει πάνω από το 90% προκειμένου να ωφεληθούν οι αγρότες και οι μεταποιητές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις