Παγκόσμια ανησυχία για το φετινό ελαιόλαδο, φόβοι για εκτίναξη της τιμής

Τα διαδοχικά κύματα καύσωνα, τα οποία πλήττουν φέτος την Ισπανία, φαίνεται ότι απειλούν ευθέως την παραγωγή ελαιόλαδου στην κορυφαία εξαγωγική χώρα παγκοσμίως, κάτι που εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές τροφίμων.

«Εάν δεν υπάρξει υποχώρηση της θερμοκρασίας ή κάποιες βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες, η φετινή σοδιά θα είναι σημαντικά χαμηλότερη» προειδοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Luis Planas, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ας σημειωθεί ότι η ιβηρική χώρα παράγει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, αποτελώντας την κορυφαία «δύναμη» του κλάδου.

Πέραν της μικρότερης φετινής συγκομιδής στην Ισπανία, το πρόβλημα στο λάδι μεγεθύνεται κι από την καθίζηση των εξαγωγών ηλιελαίου από την Ουκρανία, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Όμως, το πρόβλημα της Ισπανίας δεν εξαντλείται μόνο στο λάδι, καθώς μειωμένη αναμένεται και η παραγωγή στα σιτηρά, τα οποία εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 13% το 2022 και θα διαμορφωθούν σε 17,5 εκατ. τόνους.

Εν τω μεταξύ, τμήματα της Ιταλίας - η οποία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο - βιώνει επίσης τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου της ίδιας της Ιταλίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20-30 τοις εκατό φέτος.

Αυτή η κατάσταση, εύλογα, ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στις τιμές ενισχύοντας το έντονο πληθωριστικό κύμα που «σαρώνει» τα τρόφιμα διεθνώς.

Η τιμή του ιταλικού παρθένου ελαιολάδου έχει ήδη αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με το μέσο κόστος πριν από δύο χρόνια. Και σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 19% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας στην Ισπανία και έχει αυξηθεί κατά 16% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο αγροτικής παραγωγής, η παραγωγή ελαιόλαδου προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 11% και θα διαμορφωθεί μόλις σε 2,9 εκατ. μετρικούς τόνους για τη σεζόν 2022/2023.

Ας σημειωθεί ότι η Ευρώπη παράγει το 84% των παγκόσμιων ποσοτήτων ελαιόλαδου, με την Ισπανία να καταλαμβάνει μερίδιο 42%, την Ιταλία 20% και την Ελλάδα 18%.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις