Κτηνοτρόφοι της Ροδόπης: Σε αγώνα διαρκείας για την εξασφάλιση ζωοτροφών
Κτηνοτρόφοι της Ροδόπης: Σε αγώνα διαρκείας για την εξασφάλιση ζωοτροφών

Αντιμέτωποι με την πίεση του χρόνου, τις αυξημένες ανάγκες, λόγω ξηρασίας, τη μεγάλη ζήτηση και το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλουν είναι 1.280 αιγο-προβατοτρόφοι στο Νομό Ροδόπης στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ζωοτροφές εγκαίρως.

«Αν και το φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λόγω του διπλασιασμού της τιμής του κριθαριού και του σκληρού σιταριού σε σχέση με πέρσι, από 24 σε 41 λεπτά το κιλό, δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις ποσότητες που χρειάζεται απευθείας από τους παραγωγούς, μειώνοντας έτσι το κόστος σε σχέση με τις προμήθειες που κάνουν αργότερα από τους εμπόρους.

«Η παρατεταμένη ξηρασία και η έλλειψη πράσινου αναγκάζει πολλούς από εμάς ήδη να ταΐζουμε» δηλώνουν έμπειροι κτηνοτρόφοι στο www.ertnews.gr και εξηγούν ότι σε πολλούς οικισμούς της Ροδόπης ταΐζουν ήδη με ξηρά τροφή τα ζωντανά τους (φετινό κριθάρι, περσινό καλαμπόκι) γεγονός που ανεβάζει το κόστος της φροντίδας τους.

Ο συνολικός αριθμός των αιγοπροβάτων της Ροδόπης είναι 188.000, 114.500 εκ των οποίων τα πρόβατα και 73.500 οι αίγες. Το γεγονός ότι αναζητούν ζωοτροφές συνάδελφοί τους και από άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές εντείνει την αγωνία τους για το εάν και κατά πόσο θα βρουν τις ποσότητες που χρειάζονται όταν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής.

Μεγάλο επίσης ερωτηματικό αποτελεί και η δυνατότητα που θα έχουν οι ίδιοι οι μεσάζοντες για να κάνουν τις εισαγωγές σιτηρών και μετέπειτα αραβόσιτου λόγω των αυξήσεων στα μεταφορικά και του νέου σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.

Ήδη, οι προετοιμασίες των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε εξέλιξη με τους χώρους αποθήκευσης να γεμίζουν άλλοτε με κριθάρι και σκληρό σιτάρι κι άλλοτε με τριφύλλι και άχυρο.

«Βαρύς ή όχι ο χειμώνας τα ζωντανά είναι ζωντανά και θα πρέπει να φάνε» δηλώνουν παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, άριστοι γνώστες του αντικειμένου, προβλέποντας πως αν ανέβει κι άλλο το κόστος της φροντίδας να οδηγηθούν αναγκαστικά σε περαιτέρω αριθμητική συρρίκνωση των κοπαδιών τους.

Πηγή: https://www.ertnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις