Ινδία: Θέτει περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων σίτου
Ινδία: Θέτει περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων σίτου

Καθώς οι τιμές του σιταριού συνεχίζουν να αυξάνονται στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων σίτου ενόψει της εορταστικής περιόδου κατά την οποία οι τιμές εκτοξεύονται. Το Κέντρο λαμβάνει βαθμονομημένα μέτρα για να ελέγξει τον πληθωρισμό καθώς οι παγκόσμιες τιμές δεν φαίνεται να υποχωρούν σύντομα.

Οι εξαγωγές παραμένουν δωρεάν, αλλά θα υπόκεινται σε σύσταση της διυπουργικής επιτροπής και πιστοποίηση ποιότητας από το Συμβούλιο Επιθεώρησης Εξαγωγών ή τις ΕΠΕ του (οργανισμός επιθεώρησης εξαγωγών) στο Δελχί, τη Βομβάη, το Τσενάι και την Καλκούτα.

Η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου (DGFT) δήλωσε: «Οι διακοπές του παγκόσμιου εφοδιασμού στο σιτάρι και το αλεύρι σίτου έχουν δημιουργήσει πολλούς νέους παράγοντες και έχουν οδηγήσει σε διακυμάνσεις των τιμών και πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η ποιότητα των εξαγωγών αλεύρου σίτου από την Ινδία».

Μεταξύ της περιόδου 8 έως 14 Αυγούστου θα επιτρέπεται η εξαγωγή μόνο αποστολών που είχαν αρχίσει να φορτώνονται σε πλοία πριν από την κοινοποίηση και σε περιπτώσεις που η αποστολή είχε παραδοθεί στο Τελωνείο πριν από την κοινοποίηση και έχει καταχωρηθεί στο σύστημά τους.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις τιμές των εμπορευμάτων. Είχε ελέγξει τις εξαγωγές ζάχαρης, εκτός από το σιτάρι, προκειμένου να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος εν μέσω του τσουχτερού πληθωρισμού. Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι οι τιμές του σιταριού στην Ινδία αυξήθηκαν πρόσφατα περίπου 14 τοις εκατό σε ενάμιση μήνα.

Η υψηλή ζήτηση από τους μυλωνάδες καθώς και τα προβλήματα προσφοράς λόγω των μουσώνων αύξησαν τις τιμές του σιταριού, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλες εταιρείες και οι έμποροι κρατούσαν τις μετοχές αναμένοντας περαιτέρω άνοδο των τιμών, ενώ οι μικροκαλλιεργητές και οι έμποροι είχαν ξεπουλήσει τα αποθέματά τους.

Οι εξαγωγές αλεύρου σίτου της Ινδίας αυξήθηκαν επίσης απότομα παράλληλα με τις εξαγωγές σίτου. Ωστόσο, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν είχε κινηθεί για να περιορίσει τις πωλήσεις τους στις ξένες αγορές σε μεγάλο βαθμό επειδή τα προϊόντα σιταριού είναι ημιφθαρτά στη φύση τους. Τα προϊόντα σιταριού έχουν διάρκεια ζωής μερικούς μήνες ενώ το αλεύρι, όταν αποθηκεύεται στις κατάλληλες συνθήκες, διαρκεί 6-8 μήνες. Το σιτάρι ως ακατέργαστο προϊόν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η διάρκεια ζωής τους παρατείνεται με την αποθήκευσή τους σε σακούλες από γιούτα σε ντουλάπια όπου μπορούν να παραμείνουν έως και τρία χρόνια. Εάν πραγματοποιείται περιοδικός έλεγχος παρασίτων, διατηρούνται οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των κόκκων.

Εν τω μεταξύ, για να διορθώσει τις αυξανόμενες τιμές του σιταριού, η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει το δασμό 40 τοις εκατό στις εισαγωγές σιταριού και να περιορίσει το ποσό των αποθεμάτων που μπορούν να διατηρούν οι έμποροι. Αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι παρόλο που η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να μειώσει τις τιμές του σιταριού, παγκοσμίως, το σιτάρι πωλείται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από την εγχώρια τιμή. Επί του παρόντος, δεν είναι βιώσιμο για τους εμπόρους να εισάγουν σιτάρι. Με την εξάλειψη του εισαγωγικού δασμού, ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν σιτάρι από ξένες αγορές ενόψει της εορταστικής περιόδου, όταν οι εγχώριες τιμές εκτοξευθούν.

Η Ινδία, η οποία είναι αυτάρκης σε σιτάρι, εισήγαγε τελευταία φορά το εμπόρευμα το οικονομικό έτος 2017/18 (Απρίλιος-Μάρτιος).
Η Food Corporation of India δεν διαθέτει σιτάρι για μυλωνάδες ή για να παρέμβει στην αγορά φέτος, αφού οι προμήθειες μειώθηκαν κατά 57 τοις εκατό λόγω της χαμηλής απόδοσης της καλλιέργειας και των εμπόρων που συρρέουν για να πουλήσουν στις ξένες αγορές.
Ένας αντιπρόσωπος, μιλώντας στο Reuters είπε: «Η νέα καλλιέργεια θα είναι διαθέσιμη μόνο μετά από 9 μήνες. Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα πολύ προσεκτικά μέχρι τότε για να αποφύγει τυχόν ελλείψεις».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις