Οι πυρκαγιές καίνε, οι αγρότες σε απόγνωση καθώς ένας άλλος καύσωνας ψήνει τη δυτική Ευρώπη
Οι πυρκαγιές καίνε, οι αγρότες σε απόγνωση καθώς ένας άλλος καύσωνας ψήνει τη δυτική Ευρώπη

Οι πυρκαγιές έπληξαν περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την Πέμπτη καθώς οι καύσωνες έπληξαν την Ευρώπη και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος προέτρεψε την άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες, με την υποστήριξη αεροπλάνων που βομβαρδίζουν νερό, πολέμησαν για τρίτη μέρα με μια «τέρας» φλόγα που έχει αναγκάσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κάψει χιλιάδες εκτάρια δάσους στη νοτιοδυτική περιοχή Gironde της Γαλλίας.

Με ένα επικίνδυνο κοκτέιλ θερμοκρασιών που ξεσπούν φουσκάλες, τις συνθήκες του σκυροδέματος και τον άνεμο που ανάβει τις φλόγες, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι πολλά έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύσσουν ενισχύσεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα κύματα καύσωνα, οι πλημμύρες και οι παγετώνες που καταρρέουν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών συνθηκών σε όλο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Josef Aschbacher, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης και η συρρίκνωση των ποταμών, όπως μετρήθηκαν από το διάστημα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον φόρο στη γεωργία και σε άλλες βιομηχανίες από την κλιματική αλλαγή.

Η σειρά δορυφόρων Copernicus Sentinel-3 της ESA έχει μετρήσει «ακραίες» θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης άνω των 45 C (113 F) στη Βρετανία, 50 C στη Γαλλία και 60 C στην Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες.

«Είναι πολύ κακό. Έχουμε δει ακραίες καταστάσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν», είπε ο Aschbacher στο Reuters.

Η σοβαρή ξηρασία αναμένεται να μειώσει τη συγκομιδή αραβοσίτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 15%, μειώνοντάς την σε χαμηλό 15 ετών, όπως οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές τροφίμων ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το κανονικό εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ελικόπτερα του ελβετικού στρατού έχουν επιστρατευτεί για να μεταφέρουν νερό σε διψασμένες αγελάδες, γουρούνια και κατσίκες που πνίγονται κάτω από έναν άγριο ήλιο στα αλπικά λιβάδια της χώρας.

Στη Γαλλία, που υποφέρει από τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί, τα φορτηγά παραδίδουν νερό σε δεκάδες χωριά όπου οι βρύσες έχουν στεγνώσει, οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν λάβει απαλλαγή για να συνεχίσουν να αντλούν ζεστό νερό απόρριψης στα ποτάμια και οι αγρότες προειδοποιούν ότι η έλλειψη ζωοτροφών μπορεί να οδηγήσει σε γάλα ελλείψεις.

Στη Γερμανία, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι έχουν αποστραγγίσει τη στάθμη του Ρήνου, την εμπορική αρτηρία της χώρας, παρεμποδίζοντας τη ναυτιλία και πιέζοντας τα έξοδα μεταφοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις