Ηλεία: Σοβαρές ελλείψεις και επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση - Τι λένε οι παραγωγοί
Ηλεία: Σοβαρές ελλείψεις και επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση - Τι λένε οι παραγωγοί

Η οικονομική λαίλαπα, που σαρώνει επί πολλούς μήνες τον πρωτογενή τομέα της χώρας, και η απειλή μιας οικονομικής καταστροφής, εξωθούν τη συντριπτική πλειοψηφία των γεωργών και των κτηνοτρόφων, στο να λάβουν δραστικά μέτρα, αφού τα «σημάδια» των καιρών, δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ένα σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο, σε βάθος χρόνου, στη διατροφική αλυσίδα.

Προκειμένου να διατηρηθούν βιώσιμοι, σε ένα εξαιρετικά «τοξικό» επιχειρηματικό περιβάλλον και υπό το βάρος μιας εξωφρενικής ακρίβειας, οι παραγωγοί του κάμπου της Ηλείας προχωρούν σε βίαιες αλλαγές, οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται ήδη αντιληπτές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Λίγο πριν την λήξη της θερινής καλλιεργητικής περιόδου, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» έκανε αυτοψία στην ύπαιθρο και συνομίλησε με επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, καταγράφοντας μια κυνική πραγματικότητα. Αγρότες να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους και κτηνοτρόφους να ξεκληρίζουν τις εκμεταλλεύσεις τους για να σωθούν.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η γεωργία τουλάχιστον την τελευταία διετία εξελίσσεται σε ακριβό σπορ και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της παραγωγής. Οι καλλιεργητές, ανά περιοχή, έχουν μειωθεί σε δραματικό βαθμό. Μια αριθμητική σύγκριση με τα στοιχεία μιας πενταετίας πριν, αποτυπώνει τη ζοφερή πραγματικότητα.

«Η φθίνουσα πορεία του κλάδου συνεχίζεται. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τιμές στα προϊόντα μας με βάση το κοστολόγιο που έχουμε. Τις τιμές τις διαμορφώνει η αγορά, οπότε αναγκαστικά ο παραγωγός βγαίνει εκτός παιχνιδιού», σημείωσε ο κ. Μπούρας εκτιμώντας ότι δεν είναι μακρινό -χρονικά- το σενάριο των ελλείψεων βασικών αγαθών διατροφής από κάθε σπίτι.

«ΡΑΛΙ» ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Ο γεωπόνος – μελετητής απ’ τον Πύργο, Θάνος Καράμπελας, ο οποίος ασχολείται και με το εμπόριο ζωοτροφών παραθέτει στην «Π» τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο πρωτογενής τομέας. «Εδώ και ένα εξάμηνο έχουν αυξηθεί σημαντικά, ζωοτροφές, πρώτες ύλες και φυράματα. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο πλέον, δυσβάσταχτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην αγοράζουν τις ποσότητες που αγόραζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να δυσκολεύονται πάρα πολύ οικονομικά να τα βγάλουν πέρα», είπε. Εκτός από τις ζωοτροφές, την ανιούσα έχον πάρει τα καύσιμα, το ρεύμα, οι σπόροι για τη δημιουργία καλλιεργειών, τα νερά και «Ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας έχει γίνει ακριβό σπορ», σημειώνει περιεκτικά ο κ. Καράμπελας.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Οι επιπτώσεις από το κύμα των αυξήσεων είναι, όπως εξηγεί στην «Π» ο κ. Καράμπελας, πολλές, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες. Μια σημαντική παρενέργεια είναι οι κτηνοτρόφοι σήμερα να τρέφουν τα ζώα τους με πολύ μικρότερες ποσότητες από εκείνες που ενδείκνυνται βάσει των προδιαγραφών ευζωίας και παραγωγικότητας. «Καταναλώνουν τα απολύτως απαραίτητα και επιλέγουν τροφές που είναι πιο οικονομικές, οι οποίες με τη σειρά τους φέρουν αποτέλεσμα αρνητικό, όπως π.χ. τα ζώα να μην μπορούν να δώσουν την ποσότητα του γάλακτος που πρέπει», σημειώνει στην «Π» ο κ. Καράμπελας.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Την επόμενη χρονιά, εάν τα ζώα δεν έχουν τραφεί σωστά δεν θα δώσουν τις ποσότητες του γάλακτος που –υπό τις σωστές συνθήκες- εκτιμάται ότι θα παραχθεί. Οι παραγωγοί δεν θα έχουν την προσδοκώμενη ποσότητα, αντιθέτως θα είναι μειωμένη.

«Αυτό οικονομικά θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, γιατί δεν θα πιάσουν τις ποσότητες στην παραγωγή γάλακτος που απαιτούνται, ώστε η κτηνοτροφική εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη», τονίζει στην «Π» ο κ. Καράμπελας. Η διαφαινόμενη διόγκωση του προβλήματος εξωθεί τους παραγωγούς στην πώληση των ζώων τους σε πολύ χαμηλές τιμές για να περισώσουν τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής τους.

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ»

Η διαδρομή του αγρότη, Γιώργου Μπούρα, από το Κορακοχώρι, ένα μικρό χωριό που περιβάλλεται από εύφορα εδάφη, αποτυπώνει την κυνική πραγματικότητα του σήμερα. Ο ίδιος, ύστερα από τρία χρόνια καλλιέργειας εκατοντάδων στρεμμάτων καρπουζιού, φέτος απείχε.

«Οι σημαντικές ανατιμήσεις στα κόστη της καλλιέργειας με οδήγησαν στο να μην τη συνεχίσω», λέει στην «Π» επεξηγώντας ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς διέβλεψε να έρχονται ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα προϊόντα για το στήσιμο και τη συντήρηση της καλλιέργειας, και στα καύσιμα που σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή πώλησης συνθέτουν μια δύσκολη εξίσωση. Το ύψος πώλησης της παραγωγής, το οποίο διαμορφώνεται από τους εμπόρους και τα εργατικά κόστη, παρέμεινε σταθερό, παρά τις αυξήσεις σε όλο το πλέγμα εγκατάστασης και συντήρησης της καλλιέργειας.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, είναι ανεξέλεγκτη. «Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι για την αγορά των προϊόντων δεν μπορούν επ΄ ουδενί να καλύψουν το αυξητικό κομμάτι του κόστους της καλλιέργειας. Ο μέσος όρος των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας που καλλιέργησα καρπούζι είναι ίδιος. Στον αντίποδα το κόστος για τις καλλιέργειες φέτος διπλασιάστηκε», δηλώνει αφοπλιστικά στην «Π».

100% ΠΑΝΩ ΟΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

«Ασκώ το επάγγελμα της εμπορίας και της επεξεργασίας των ζωοτροφών. Η αύξηση των ζωοτροφών εδώ και ενάμισι χρόνο είναι στο 100%. Η αύξηση αυτή έφερε ως αλυσιδωτή αντίδραση μείωση στις πωλήσεις κατά 50%», είπε στην «Πελοπόννησο» ο έμπορος ζωοτροφών από το Σιμόπουλο, Κώστας Κολοβός. Οι «καυτές τιμές» οδήγησαν μοιραία τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να μειώσουν το πάγιο κεφάλαιο.

«Eνα μεγάλο ποσοστό, το οποίο φθάνει στο 25%, αποφάσισε λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων να μην προχωρήσει στην αντικατάσταση των ζώων που το προηγούμενο διάστημα διατέθηκαν στην αγορά», αναφέρει ο κ. Κολοβός τονίζοντας ακολούθως ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και την επόμενη χρονιά, τότε η παραγωγή θα μειωθεί άλλο ένα 25%. Ως αντίβαρο του υπέρογκου οικονομικού κόστους, οι παραγωγοί πωλούν ζωικά προϊόντα πολύ νωρίς και δεν κρατούν ζώα για αναπαραγωγή ούτως ώστε να διατηρήσουν τα συνήθη επίπεδα παραγωγής. «Αυτή η πρακτική είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ελλείψεις προϊόντων από την αγορά», ξεκαθαρίζει ο κ. Κολοβός.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

«Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί και στο τέλος της ημέρας είμαστε χρεωμένοι», είπε στην «Π» ο κτηνοτρόφος από τις Ράχες, Ανδρέας Καλογερόπουλος. Ο ίδιος αγόραζε καλαμπόκι για ταΐσει τα ζώα του 9 ευρώ το κιλό, τώρα πληρώνει 15 ευρώ για την ίδια ποσότητα. «Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις του σήμερα, ήδη οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ανάμεσά τους και εγώ, έχουμε μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα κοπάδια μας. Μειώνουμε τον αριθμό των ζώων και στο τέλος θα τα δώσουμε όλα να τελειώσουμε», δηλώνει απογοητευμένος στην «Π» ο κ. Καλογερόπουλος.

Οι ζωοτροφές, όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει πανάκριβες κάνοντας την συντήρηση μιας κτηνοτροφικής μονάδας καθημερινό «εφιάλτη» και «στο τέλος δεν θα μπορούμε να ταΐσουμε τα κοπάδια μας», αναφέρει στην «Π» ο κ. Καλογερόπουλος συμπληρώνοντας ότι όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού διαπιστώνει ότι δεν μένει τίποτα. «Οπότε ποιο το νόημα να δουλεύουμε απεριόριστες ώρες κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο χωρίς να μπορούμε να έχουμε έστω ένα στοιχειώδες εισόδημα;», διερωτάται ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει την εκτροφή.

Το ρεπορτάζ του Πέτρου Γκίστη στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις